Primarul Mihai Chirica a avut o întrevedere cu omologul din Viena

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2018

La începutul acestei săptămâni, primarul Mihai Chirica a avut o întrevedere cu omologul din Viena, Michael Ludwig. Întâlnirea a fost inclusă în cadrul manifestărilor dedicate evenimentului „Un an de la sădirea Teiului lui Eminescu” din Stadtpark în Viena. Manifestările au avut loc în perioada 21 – 22 octombrie, fiind organizate de comunitatea românilor din Viena, la inițiativa Laurei Hant, președintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena.

„În prima zi am vizitat mai multe locuri din Viena care evocă prezența marelui nostru poet în capitala austriacă. Am participat și la un eveniment cultural, la care au fost zeci de români, care sunt rezidenți în Austria și care provin din România, Republica Moldova și zona Cernăuți. A doua zi am avut o întâlnire cu primarul orașului Viena. A fost o mare onoare pentru mine și pentru orașul nostru. Vizita a durat aproximativ două ore. Am încercat să-i demonstrez că Iașul este capitala culturală a României, că are statutul unor începuturi de excepție în România și că poate reprezenta un prieten al Vienei. Am apreciat faptul că a pus accent în tot mandatul său pe educație și cultură. I-am lansat invitația de a vizita Iașul, iar domnia sa a anunțat că o va onora. Ne-am întâlnit și cu președintele Camerei de Comerț și Industrie din Viena, dar și cu investitori în turism și cu cei care coordonează activitatea din domeniu. Turismul este domeniul din care Viena își creează principala cifră de afaceri. Am discutat și cu diverși reprezentanți din industrie, dar și despre investițiile în cultură. Excelența Sa Gerhard Reiweger, fost ambasador al Austriei în România, dorește să întrețină schimburile culturale dintre Iași și Viena, scopul fiind sprijinirea afluxului de turiști spre ambele orașe”, a relatat primarul Mihai Chirica.

Vizita a inclus și o întrevedere politică, la care au participat dr. Harald Troch, parlamentar social-democrat și totodată președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu România, și Reinhold Einwallner, membru în Parlamentul austriac.

Anul trecut primarul Mihai Chirica a participat la Viena la o serie de manifestări culturale prin care a fost marcată perioada de studenţie petrecută de poetul Mihai Eminescu în capitala Austriei. Manifestările de la Viena au debutat pe 20 octombrie, la Cafe Restaurant Vienne, cu lansarea volumului „Eminescu – Itinerar vienez”, de Dan Toma Dulciu, şi o expoziție de artă plastică – „Pe urmele lui Eminescu”, a pictorului ieșean Mihai Coțovan. Pe 21 octombrie, în Stadtpark din Viena a fost organizată o ceremonie specială, în cadrul căreia a fost plantat un puiet recoltat din Teiul lui Eminescu aflat în parcul Copou din Iaşi. Arborele a fost sădit lângă statuia lui Mihai Eminescu, prilej cu care a fost dezvelită o placă pentru a marca acest eveniment. În luna aprilie a acestui an, Laura Hant, dr. Harald Troch și Waldemar Chmiel, reprezentant al Parlamentului Austriei au făcut o vizită la Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*