Primarul a cerut urgentarea lucrărilor pe marile şantiere

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/05/2014

Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, a avut marţi, 27 mai, o întâlnire cu toţi responsabilii şantierelor cu bani europeni derulate în oraş. În cadrul consultărilor a fost efectuată o analiză aplicată asupra stadiului fiecărui şantier în parte, în scopul identificării eventualelor probleme. Edilul şef al Iaşului a anunţat că săptămâna viitoare va merge în teren pentru a vedea cum pot fi urgentate lucrările.

Probleme cu ApaVital
În ceea ce priveşte lucrările din cadrul Axei Nord Sud, analiza a relevat faptul că acestea sunt într-un stadiu foarte avansat, opt din nouă străzi fiind deja finalizate. “O problemă mai deosebită o avem pe Toma Cozma. Din păcate, acolo a intervenit ApaVital şi, pe tronsoanele pe care a lucrat această societate, au apărut tasări ale carosabilului. După cum ştiţi, Consiliul Judeţean coordonează ApaVital şi ar trebui să-şi asume răspunderea în privinţa activităţii societăţii. Să nu uităm că sunt fonduri europene importante în joc. De altfel, vom avea o discuţie cu ApaVital săptâmâna viitoare în teren, chiar pe Toma Cozma, astfel încât să-şi facă treaba cât mai bine”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Documentaţie refăcută
În urma analizei de la Primărie, au fost identificate o serie de probleme pe şantierul pasajului Octav Băncilă. Astfel, există dificultăţi tehnice cauzate de relocarea unei conducte de alimentare cu apă. „Va trebui să refacem documentaţia tehnică pentru ca să dăm în circulaţie o rampă pentru pietoni. Apoi, trebuie să adaptăm proiectul la faptul că, în momentul acesta, constructorul nu poate turna plăcile monolit la faţa locului, ci trebuie să vină cu plăcile prefabricate. Va trebui, de asemenea, să schimbăm şi rampele din pământ armat în rampe de beton armat”, a explicat primarul Gheorghe Nichita. O altă problemă în cadrul construcţiei pasajului va fi şi cea a traversării şinelor de cale ferată, acest lucru fiind necesar a fi făcut în etape. “Nu putem lucra acolo decât maxim 6 ore, apoi trebuie să ne oprim, să treacă trenul, apoi iar să reluăm lucrul. Vom crea o structură de rezistenţă ca să putem face traversarea cu tablier peste linii. Ne pregătim ca în septembrie să începem această traversare”, a precizat ediul şef al Iaşului.

Axa Sud, lucrări în termen
Lucrurile stau mult mai bine pe Axa Sud, acolo unde reabilitarea şoselei Nicolina va fi finalizată în iunie, iar cea a străzii Nicolina va fi terminată în luna septembrie. „La pasajul Nicolina se lucrează la partea de suprastructură, urmând ca în luna iulie să fie funcţională partea carosabilă, care va însemna un plus pentru circulaţia rutieră. În luna iulie vom începe să lucrăm la partea de infrastructură a pasajului”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Axa Est – Vest
În ceea ce priveşte lucrările de pe Axa Est – Vest, persistă neîncrederea municipalităţii în capacitatea constructorului de a termina lucrările în noile termene. Cu toate acestea, există promisiuni că, începând cu luni, 2 iunie, vor demara lucrări de asfaltare la suprafaţă, de refacere a bordurilor şi trotuarelor, inclusiv pe Elena Doamna şi în Târgu Cucu. În acest moment, se lucrează cu echipe în subteran la structurile de armare a betonului, urmând ca, de luni, să se înceapă lucrările de turnare a betonului şi refacere a pavimentului din pasaj.

linii tramvai (3)

Termene precise
Pe şantierul aferent proiectului de reabilitare a liniilor de tramvai, au apărut termene precise de terminare a lucrărilor. Deocamdată, unele tronsoane nu pot fi atacate până nu se încheie anul şcolar. Este vorba de porţiunile dintre Dalkia şi Baza 3 şi dintre str. Vasile Lupu şi Doi Băieţi, care pot fi începute doar după 20 iunie. În schimb, pe tronsonul Nicolae Iorga, până la intersecţia cu bd. Socola, asfaltarea se va finaliza până pe 6 iunie, apoi pe tronsonul Primăverii, de la intersecţia bd. Socola până la intersecţia cu Calea Chişinăului, asfaltarea va fi încheiată pe 15 iulie, iar pe tronsonul Metalurgiei, de la intersecţia cu Calea Chişinăului până la Podul Metalurgiei, termenul de finalizare este 15 august. „Voi continua aceste întâlniri şi pe tema celorlalte proiecte, astfel încât să urgentăm aceste lucrări. Toată lumea trebuie să fie conştientă că facem eforturi pentru a finaliza toate şantierele”, a afirmat Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*