Primarii din Nordul Moldovei au fondat Asociația „Moldova se dezvoltă”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/12/2018

Luni, 17 decembrie, la Suceava, a fost parafat acordul cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă”. Acordul a fost semnat de primarii Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheș (Vatra Dornei), Cătălin Flutur (Botoșani), Dragoș Chitic (Piatra Neamț) și Lucian Micu (Roman). Conform declarațiilor membrilor fondatori, noua entitate este deschisă și altor localități și se constituie în condițiile în care „regiunea duce lipsa investițiilor ceea ce a condus la subdezvoltare și depopulare”.

„Asociația este o reacție la stadiul economic în care se află această regiune: cotropită de sărăcie, cel mai mare exportator de forță de muncă, total lipsită de infrastructura de bază pentru a atrage investitori și cu o depopulare care a devenit alarmantă. De aceea trebuie să facem ceva. Ne-am întâlnit la Suceava pentru a arăta că nu este o regiune plină de orgolii, ci că vrem să punem cu toții sufletul, umărul și toată știința noastră pentru a face ceva pentru această regiune. Nu este o asociație de tip închis, ci e deschisă și altor primari. Vrem să grăbim proiectul de traversare a munților către Vestul Europei prin Autostrada Iași – Târgu Mureș, să grăbim construirea unei autostrăzi între Nordul și Sudul țării, să creștem calitatea vieții prin distribuirea utilităților necesare către toate localitățile din Moldova și să remediem celelalte neajunsuri de care suferă toți moldovenii și care îi determină, prin lipsa lor, să părăsească regiunea sau chiar țara. E un semnal de alarmă că nu se mai poate, nu mai avem răbdare, nu mai putem aștepta să ne vină rezolvarea din altă parte. Vrem să dăm sprijin statului, să arătăm că Moldova se poate dezvolta alături de celelalte regiuni ale Europei și că putem micșora disparitățile între ele. Nu vrem să transformăm aceste neajunsuri în nuclee separatiste, ci să tragem un semnal de alarmă către autoritățile centrale care, nici în acest moment, nu înțeleg că Moldova se află într-o situație critică și are nevoie de un ajutor rapid pentru a micșora diferențele între Est și Vest”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019 urmează a fi creată o structură juridică de tip asociație intercomunitară, urmând ca specialiști ai municipiilor menționate să formeze un grup de lucru care va elabora proiectele.

Obiectiv: construirea a două autostrăzi

Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni. Printre obiectivele noii entități se numără și îmbunătațirea mediului economic, promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea și reducerea sărăciei.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*