Primăria va monta o statuie a Regelui Ferdinand I

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/12/2017

Municipalitatea ieșeană va realiza un ansamblu monumental dedicat Regelui Ferdinand I. În 2018, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, Primăria va monta o statuie a fostului rege în municipiul Iași și va realiza soclul și ansamblul arhitectural aferent.

În acest sens, în ședința Consiliului Local de vineri, 15 decembrie, consilierii locali vor dezbate un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru opera de artă, în proiect fiind incluse și sumele necesare realizării soclului și a fundației aferente. Conform documentației tehnico – economice realizată de SC Icar SRL, valoarea totală a investiției este estimată la 912.587 lei, inclusiv TVA.

Potrivit proiectului, statuia are o înălțime de 2,4 metri, o lățime la umeri de 0,9 metri și circa 600 de kilograme, fiind realizată din bronz. Soclul va fi realizat din beton placat cu marmură sau granit. Lucrările de construire a statuii sunt în curs de finalizare, monumentul fiind turnat la un atelier specializat din Arad.

„Va fi una din cele mai impozante statui din municipiul Iași. Soclul are circa 6 metri, adică împreună cu statuia va avea aproape 9 metri. Va fi o suprafață ocupată de 45 de metri pătrați și va avea circa 100 de metri cubi de blocuri de granit, așezate în trepte, astfel încât să fie și o zonă de meditație. Regele a mai avut o statuie, dar a fost distrusă la sosirea trupelor sovietice pe teritoriul României. Facem un act de reparație morală. Statuia este turnată și va fi adusă la Iași la sfârșitul acestei săptămâni. Până la instalarea definitivă a soclului, ea va fi montată pe un soclu provizoriu, în fața Primăriei. Din cele trei propuneri care au rămas în discuție, comisia privind amplasarea statuii va alege una. Propunerile sunt: în parcul din fața Corpului B al Universității «Al. I. Cuza», în Parcul Voievozilor, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» și în parcul de vizavi de Sala Sporturilor”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*