Primăria va moderniza cinematografele din Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/04/2016

Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat marţi, 19 aprilie, că municipalitatea a câştigat procesul cu Ministerul Culturii privind proprietatea cinematografelor din Iaşi.

Cinema Copou

Curtea de Apel Iaşi a dat câştig municipalităţii în cazul a 4 dintre cele 5 cinematografe. „Cinematografele Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului vor fi trecute în proprietatea Municipiului Iaşi. Instanţa a dat sarcină Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm să semneze procesul verbal de predare-primire a tuturor imobilelor. În cazul cinematograful Copou vom ataca în instanţă, motivat de faptul că judecătorii au luat act că acel spaţiu a fost vândut şi s-a făcut transferul către alt proprietar într-o altă formulă judecătorească”, a declarat edilul Iaşului.

Cinema Republica

Acesta a adăugat că în primă fază Primăria va prelua personalul Regiei amintite şi că, după preluarea cinematografelor, consilierii locali vor avea pe masă un proiect de Hotărâre privind proiectarea şi modernizarea sălilor. „Acele clădiri trebuie să fie funcţionale, de aceea vrem să le reparăm şi să le punem în funcţiune, aşa după cum trebuia să se întâmple până acum. Le vom găsi şi alte funcţiuni care să acopere unele deficienţe care există în mediul cultural ieşean, cum ar fi sediul Filarmonicii Moldova. Cinematograful Victoria, care are o sală de peste 900 de locuri şi este cel mai mare din Regiunea de Nord-Est, îl putem transforma într-o sală multifuncţională, care să poată găzdui şi astfel de spectacole. Republica poate un rămâne un cinematograf dedicat filmului de artă. Nu vom face acelaşi lucru pe care îl fac cinematografele private. Vrem să promovăm filmul artistic, care nu se regăseşte de obicei în cinematograful comercial. Va fi o rampă de lansare pentru cinematografia ieşeană, pentru şcoala de actori şi regizori ieşeană, precum şi o formă de exprimare artistică pentru arta independentă. La cinematograful Dacia, care are cam 250 de locuri, este o sală de spectacole şi film dedicat copiilor. Aşa a fost gândit şi aşa vrem să rămână. Va fi cea de-a treia instituţie dedicată lor, după Teatrul Luceafărul şi Palatul Copiilor”, a spus primarul interimar Mihai Chirica.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*