Primăria va cumpăra fostul sediu al PNȚCD

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/08/2017

Municipalitatea ieșeană va cumpăra Casa Calimah-Ghika. Imobilul, care timp de un deceniu și jumătate a găzduit sediul PNȚCD Iași, este situat pe strada Cuza Vodă, nr. 41. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Local de marţi, 29 august, din comisia de negociere urmând a face parte specialiști ai municipalității și consilieri locali din toate partidele care au reprezentați in Consiliul Local.

„Credem că față de cei care vor veni după noi trebuie să le lăsăm lucruri palpabile de care să se bucure. Pentru faptul că suntem cea mai importantă instituție publică din Iași și pentru rolul nostru față de întreaga comunitate, consider că este un act de mândrie personală pentru fiecare dintre noi. Vom putea astfel puncta la sfârșitul mandatului că am lăsat în patrimoniul orașului și un edificiu pe care să îl puteți exploata peste ani și ani”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Suma maximă până la care comisia poate negocia este de 3,75 milioane lei, fără TVA. Consilierii locali au aprobat propunerea executivului cu condiția ca în clădire să funcționeze în viitor un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri.

Clădirea are o istorie despre care s-au făcut multe afirmaţii, dar despre care se cunosc puţine lucruri certe. Imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1006, având indicativul IS-II-m-B-03849 şi denumirea de „Casa Calimah-Ghika”.

Potrivit fişei de imobil, dar şi cronicilor vremii, impunătoarea clădire din fosta Uliță a Goliei a fost primul sediu al universităţii ieşene din1860 până în anul 1897, când a fost inaugurată clădirea din Copou.

Imobilul a fost retrocedat în 2006 în baza unei sentințe definitive a judecătorilor din 2005. Pe lângă sediul PNȚCD, în trecut în imobil au funcționat Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – membră a Academiei Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Veteranilor de Război.

Comments

comments

Categoria: Consiliul Local

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*