Primăria solicită fonduri de la Guvern pentru anul viitor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/12/2010

Municipalitatea a solicitat sprijinul parlamentarilor pentru includerea în bugetul de stat a proiectelor aflate în derulare la Iaşi.

Primăria Municipiului Iaşi a pregătit documentaţiile pentru finanţarea de la bugetul central a proiectelor pentru anul viitor. Iaşul are nevoie de 344 milioane pentru continuarea lucrărilor cu finanţare guvernamentală. Municipalitatea doreşte să se asigure că obiectivele din municipiu vor fi prinse în bugetul de stat pentru 2011 şi astfel că lucrările nu vor fi puse în pericol. Pentru susţinerea necesară la Guvern, primăria a trimis documentaţiile către parlamentarii ieşeni. Aceştia urmează să propună amendamente la Legea Bugetului de Stat ce va fi discutată în Parlament.

„Am trimis parlamentarilor lista de proiecte ce au nevoie pentru a fi continuate de finanţare guvernamentală. Dorim ca parlamentarii, mai ales cei ai puterii să poată cere introducerea în bugetul de stat a acestor obiective. Proiectele Iaşului au nevoie de susţinere şi parlamentarii pot face acest lucru. Nu trebuie să asistăm la alocări de fonduri pe criterii politice”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Lucrările ce au nevoie de fonduri

Primăria a inclus în listă doar proiecte pentru care Guvernul a aprobat finanţare anii trecuţi, dar pentru care nu au acordat finanţare continuă. În total, pentru anul viitor, municipalitatea a evaluat necesarul de fonduri la 344 milioane lei, aproximativ 80 milioane euro. În primul rând, solicitările au nominalizat continuarea lucrărilor la artera ocolitoare, varianta Sud, proiect aflat în derulare cu fonduri de la Ministerul Transporturilor. Pentru acest obiect este necasar în 2011 100 milioane lei. De asemenea, lucrările de infrastructură trebuie continuate pe porţiunile de Drumuri Naţionale ce trec prin oraş. Pentru finalizarea DN24 şi DN 28 ar mai trebui 5,5 milioane lei. Programul de sprijinire a reabilitpării termice a blocurilor include la Iaşi 58 de imobile ce au nevoie de finanţare guvernamentală de 27 miliioane lei. Un alt proiect în continuare este Managementul Integrat a Deşeurilor ce presupune construcţia unui depozit ecologic la Ţuţora. Guvernul are datorii neplătite de 16 milioane lei şi pentru 2011 sunt necesare 19 milioane lei. Locuinţele ANL sunt de asemenea în lista pregătită pentru Guvern. În zona Grădinari urmează să fie finalizate 64 de locuinţe ce au nevoie de o finanţare de 11 milioane lei, iar alte 288 de locuinţe planificate necesită 50 milioane lei. Fondurile guvernamentale sunt necesare pentru reabilitarea a 27 de unităţi de învăţământ  – 52,7 milioane lei, iar pentru reparaţii necesare la Spitalul Parhon, Spitalul de Recuperare şi Spitalul Spiridon au fost solicitate fonduri de 16,2 milioane lei. Finanţări importante sunt trecute şi în capitolul CET. Contribuţia pentru modernizarea unei magistrale de termoficare este de 10 milioane lei şi subvenţia datorată CET se ridică la 28,1 milioane lei.

„Pe lângă aceste proiecte care au nevoie de finanţare de la bugetul central, am solicitat parlamentarilor sprijinul pentru a ridica la Guvern problema fondurilor europene. Avem proiecte importante şi Guvernul trebuie să ne garanteze împrumuturile necesare pentru cofinanţarea cerută de aceste proiecte”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*