Primăria se pregătește de Sărbătorile de Iarnă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/11/2017

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri, 29 noiembrie, proiectul de hotărâre privind calendarul evenimentelor lunii decembrie 2017 şi a Sărbătorilor de iarnă ale Iașului 2017 – 2018. Cheltuielile totale pentru organizarea evenimentelor menționate sunt estimate la 1,1 milioane de lei.

În organizarea, susţinerea şi promovarea acţiunilor cuprinse în manifestările organizate vor fi implicate atât direcţiile, societăţile şi serviciile municipalităţii, dar şi parteneri din mediul academic, educaţional, cultural şi al societăţii civile.

Programul Sărbătorilor de Iarnă 2017 – 2018 include 11 manifestări / evenimente / acțiuni: brazi amplasaţi în locuri publice, iluminatul festiv, Târgurile de Iarnă, serbări în cartiere, „Tradiţii pe uliţa lui Lăpuşneanu”, „Moş Crăciun în Orăşelul Copiilor” – animaţie pe tema „Moş Crăciun”, colindători la Primărie (în jur de 1.000 înscriși), serbarea pomului de Crăciun, Festivalul Folcloric „Datini şi Obiceiuri de Iarnă” (15 – 17 decembrie), aniversarea naşterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 2018), la care se adaugă Revelionul în stradă, cu concertul dintre ani şi focurile de artificii. La toate acestea se adaugă cheltuielile logistice și de promovare.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local include și trei evenimente la care Primăria este partener: acţiunile de omagiere a mişcării revoluţionare din Iaşi din zilele de 14, respectiv 22 decembrie 1989 (în perioada 13 – 23 decembrie; 3.000 de lei), Kasta Morely Fashion Week – Ediția a V-a (în perioada 8 – 10 decembrie; 40.000 lei) și aniversarea a 60 de ani de la racordarea Uzinei de Lumină a orașului Iași la Sistemul Energetic Național (27 decembrie; 0 lei).

Iluminatul festiv, aprins de Ziua Națională

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica a dat detalii despre situația iluminatului festiv din oraș. Astfel, până luni, 27 noiembrie fuseseră montate 536 de figurine, din care 95 în zona centrală, 55 în cartierul Alexandru cel Bun, 34 în cartierul Dacia, 123 în cartierul Păcurari, 18 în cartierul Tătărași, 95 în cartierul Nicolina, 72 în zona industrială, 16 în cartierul Gară, 22 în cartierul Podu Roș și 6 în cartierul Galata. De asemenea, au mai fost montate 245 de traversări luminoase pe șufă, acestea fiind amplasate pe bulevardul Independenței, bulevardul Carol I și străzile Anastasie Panu, Elena Doamna, Palat, Arcu și Gavril Muzicescu.

O atenție sporită a fost acordată bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, pe pietonal fiind montate 350 de plase luminoase, 26 de ghivece cu tuia cu instalații, un tunel și o poartă luminoase, precum și un brad gigant.

Tot pe pietonal va fi amenajat și Orășelul Copiilor. Acesta va fi deschis tot pe 1 decembrie. Orășelul va include peste 20 de piese din 13 modele (castele, căsuțe, porți, sanie stilizată, glob-fotoliu, cutii de cadouri, trenuleț, lumânări etc.). De asemenea, în Piața Unirii a fost montată o poartă luminoasă, iar cele trei fântâni arteziene au fost luminate festiv. În premieră, a fost amplasat un echipament de iluminat festiv de tip plafon luminos. În plus, vor fi împodobiți 24 brazi, în toate zonele din oraș, pentru ornarea orașului urmând a se folosi 30 tone de cetină.

„Deschiderea iluminatului de sărbători va avea loc vineri, 1 decembrie, în jurul orei 17.00. Până atunci vom mai monta 48 de figurine, în special în zonele Podu Roș și Tătărași, și 80 de traversări luminoase pe șufă, 66 pe strada Vasile Lupu și 14 pe strada Pictorului. După deschiderea iluminatului, vom avea o paradă pentru copii, dar și tradiționala paradă cu făclii. Se va merge spre Palatul Culturii, acolo unde vom avea și drapelul național iluminat și vom intona imnul de stat”, a declarat Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că aprinderea iluminatului festiv în restul zonelor din oraș se va face treptat, până pe data de 10 decembrie.

Târgurile de Sărbători

În acest an pentru târgurile de Sărbători vor fi montate 59 de căsuțe. Din numărul total, 20 vor fi amplasate în zona Bisericii Trei Ierarhi, 9 în zona Mitropoliei și 20 în Piața Unirii. Un element de noutate va fi organizarea unui târg de Crăciun și în cartierul Alexandru cel Bun, unde vor fi montate 10 căsuțe ornate.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*