Primăria opreşte demolările de la Nicolina

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/02/2013

Conducerea municipalităţii a discutat cu proprietarii terenului pentru păstrarea clădirilor vechi ale fostei întreprinderi

Turnul de apă, demolat în ianuarie, va fi refăcut după schiţele originale

Şefii Primăriei au intervenit pentru a opri demolarea clădirilor vechi de pe teritoriul fostei fabrici Nicolina. Cu o vechime de peste 100 de ani, fostele hale ale fabricii au intrat în proces de dezafectare pentru a face loc unui nou ansamblu urbanistic. În urma întâlnirii cu şefii municipalităţii, reprezentanţii proprietarilor terenului au fost de acord cu păstrarea halei compresoarelor şi a forjei şi reconstruirea după schiţele originale a turnului care a fost demolat la sfârşitul lunii ianuarie. „Am discutat cu reprezentanţii firmei pentru a opri demolările clădirilor care, deşi nu sunt clasificate ca monumente, fac parte din istoria acestui oraş. Se va întocmi un protocol între Primărie şi firmă pentru reconstrucţia după schiţele originale a turnului de apă şi păstrarea clădirilor vechi în cadrul ansamblului ce va fi construit acolo”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Includerea ca monumente

Pe de altă parte, conducerea Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional va face demersurile pentru includerea clădirilor în categoria monumentelor. Urmare a protocolului ce va fi semnat de Primărie şi proprietarii terenului, clădirile vor fi incluse în cadrul ansamblului planificat în zona fabricii, complex urban care urmează să conţină zonă de piaţă, spaţii comerciale şi birouri. „Chiar dacă în acest moment clădirile nu au statut de monument, actualii proprietari trebuie să înţeleagă că sunt clădiri importante pentru oraş, că reprezintă istoria industrială a acestui oraş şi că trebuie să le păstrăm”, a mai spus viceprimarul Chirica.

Istorie

Societatea Nicolina îşi are originile în 1892, când s-au construit primele hale industriale. La acea vreme au fost fondate Atelierele CFR Iaşi având ca obiect de activitate reparaţia locomotivelor cu abur şi vagoane de marfă. Este, astfel, una din cele mai vechi zone industriale ale Iaşului.

În 1912, unitatea a devenit Atelierele CFR Nicolina Iaşi, iar în 1967 şi-a schimbat numele în Uzina Mecanică Nicolina Iaşi şi s-a reprofilat pe producţia utilajelor de construcţii şi lucrări poduri.

În 1991 societatea a primit numele de Nicolina SA. La sfârşitul lunii iunie 2000, a înregistrat ultima oară profit, acesta fiind de 169 milioane lei vechi, iar la sfârşitul semestrului întâi al anului 2001, Nicolina SA a raportat pierderi de 8,3 miliarde de lei vechi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*