Primăria Municipiului Iași, o nouă misiune economică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/04/2018

Primăria Municipiului Iași continuă procesul de lărgire a portofoliului diplomatic printr-o nouă misiune economică ce va avea loc la Israel, în perioada 13-18 mai. Amintim faptul că, la mijlocul lunii martie, primarul Iașului, Mihai Chirica și omologul său din Houston, Sylvester Turner, au semnat acordul bilateral de începere a procesului de înfrățire a Municipiului Iași cu City of Houston, Texas (Statele Unite ale Americii).

În ședința de Consiliu Local din data de 30 martie, aleșii ieșeni au aprobat și procedurile de cooperare/înfrățire cu orașul israelian Haifa: În zonă trăiește o comunitate importantă de evrei de origine română. Această înfrățire ar putea deschide noi oportunități deosebite pentru dezvoltarea relațiilor economice, culturale, științifice și academice, arăta proiectul de hotărâre aprobat la finalul lunii martie de plenul Consiliului Local Iași. Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și unul din cele două mari porturi comerciale ale acestui stat (alături de Ashdod). Este principala metropolă urbană din nordul Israelului, capitala districtului cu același nume.

„Autoritățile administrației locale vor stabili schimburi de experiență la nivelul serviciilor, departamentelor și instituțiilor specializate, vor încuraja relațiile de cooperare între persoanele fizice și juridice, care desfășoară activități în domeniile: turism, educație, cultură, sport, economie, sănătate respectiv între asociațiile și organizațiile neguvernamentale din cele două orașe. În ceea ce privește cooperarea economică, cele două administrații locale vor promova comunicarea și parteneriatul dintre comunitățile oamenilor de afaceri, sprijinind organizarea de misiuni economice, schimburi de experiență, deschiderea de noi afaceri. Un obiectiv important va fi atragerea investițiilor și cooperarea business-to-business în domeniile: medical, al industriilor creative, IT.” se arată în conținutul „Acordului de Cooperare și Înfrățire dintre Municipiul Iași, Județul Iași, România și Orașul Haifa, Israel”.

Recent, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a lansat un apel public pentru oamenii de afaceri interesați să facă parte din delegația care va ajunge la Israel pe 13 mai. Deplasarea are sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Israel-România și se va face cu participarea unei delegaţii din partea Primăriei Municipiului Iaşi, care va semna un acord de înfrăţire între Iaşi şi Haifa, unul dintre cele două mari porturi comerciale ale Israelului.

Pe lângă întâlnirile dintre reprezentanții primăriilor din Iaşi şi Haifa, au fost programate să aibă loc sesiuni business-to-business atât în Haifa, cât și în Tel Aviv, respectiv cu întâlniri cu persoane care fac parte din comunitatea de evrei de origine română din cele două orașe menționate.

„Partea israeliană este reprezentată de Camera de Comerţ şi Industrie Israel-România, care se angajează să organizeze sesiuni business-to-business, pe măsura interesului manifestat de partea română şi pe profilul firmelor care compun delegaţia noastră. Este vorba de două runde de discuţii de afaceri, în 15 mai la Haifa cu firme din partea nord a Israelului, respectiv în 16 mai la Tel Aviv, cu firme din partea centrală şi de sud a ţării.” au precizat reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*