Primăria Iaşi, participantă la un work-group pe teme de mobilitate urbană desfăşurat la Praga

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/06/2017

În perioada 7-8 iunie 2017 a avut loc la Praga, în Republica Cehă, primul work-group în cadrul proiectului InnovaSUMP, finanțat prin programul Interreg Europe, cu tema ”Schimbarea modului de deplasare” (Travel Behaviour Change) în scopul identificării de modele inovatoare sau bune practici ce pot fi incluse în Planurile de Mobilitate Urbană la nivel european. Evenimentul găzduit de Primăria Praga a inclus pe parcursul celor 2 zile prezentări ale tuturor municipalităților participante, combinate cu mese rotunde, schimb de bune practici, interacțiuni directe între participanți moderate de experți din cadrul Universității din Salonic, identificare de puncte comune și de noi abordări, terminând cu o vizită de studiu la depoul metroului praghez, unul din cele mai moderne din Europa.

La întâlnire a participat din partea Municipiului Iași Elena Farca, Șef Serviciu Relații Internaționale, Manager proiect InnovaSUMP, care a susținut o prezentare cu tema Iasi SUMP: Travel behavior/ Current situation analysis: main issues and solutions.

La nivel de proiect au participat reprezentanții partenerilor din Primăria Nicosia din Cipru (lider de proiect), Primăria Praga din Cehia, Consiliul Departamental Devon din Marea Britanie, Primăria Ravenna din Italia, Primăria Kordelio-Evosmos din Grecia, Primăria Viseu din Polonia, Compania Municipală de Servicii din Vilnius, Lituania, Primăria Municipiului Iași din România și Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia.

În prima zi (7 iunie 2017) au avut sesiunile de comunicări realizate de reprezentanții Primăriei Praga și ai Universității din Salonic (Grecia), iar în cursul după-amiezii fiecare dintre  municipalitățile partenere în proiect a susținut prezentări pe tema întîlnirii. Cea de a doua zi (8 iunie) a fost dedicată grupurilor de lucru, meselor rotunde și schimbului direct de idei între partenerii in proiect pe 8 tematici propuse de participanți și organizatori în cursul primei zile, iar în partea a doua a zilei având loc vizita de studiu și o prezentare a Liderului de proiect privind activitățile necesare pentru pregătirea primei perioadă de raportare.

Un model de buna practică identificat la nivelul Zonei Metropolitane Praga ce ar putea fi aplicat și la nivelul Z.M. Iași este inființarea unei Agenții de transport integrat ce gestionează toate companiile de transport public regionale (17 in cazul Regiunii Praga), aplicând principiile de orare de călătorie și tiketing unic / integrat. În ceea ce privește transportul public în oraș, foarte bine dezvoltat, este deservit de tramvaie, autobuze și 3 linii de metrou, având un grad de utilizare de 75% din totalul călătoriilor  zilnice cu orice mijloc de transport. Zona centrală turistică este complet acoperită de tramvaie, accesul auto fiind restricționat. Parcul de tramvaie este foarte divers, de la tramvaie Tatra si alte tramvaie de peste 30 ani vechime, la modele noi, achiziționate în ultimii 5 ani. Singurul mod de transport urban aproape complet absent în Praga (cu procente de sub 1% de utilizare) este bicicleta, inclusiv Planul de Mobilitate Durabilă al orașului Praga vorbind mai mult de piedici și bariere în dezvoltarea acestui model de transport decât de soluții viabile.

Proiectul InnovaSUMP este finanțat prin programul Interreg Europe şi vizează schimbul de bune practici, inovarea și politicile de mobilitate în vederea realizării sau îmbunătățirii Planurilor de Mobilitate Urbană Sustenabilă

Obiectivul proiectului InnovaSUMP este de a contribui la realizarea/ actualizarea Planurilor de mobilitate urbană durabilă (SUMP) inovative, în special în regiunile aflate la începutul procesului de realizare/implementare al unor astfel de planuri, furnizând expertiză și demonstrând beneficiile aplicării sale, precum și susținerea unui angajament mai ferm pentru mobilitatea cu emisii reduse de carbon, cu o influență pozitivă asupra economiei ”lowcarbon”.

Principalele rezultate tangibile vor fi Planurile de acțiune aferente fiecărui partener, politici și instrumente specifice revizuite/ îmbunătățite, urmare a învățării interregionale și transferul de soluții inovative. De acestea vor beneficia de la utilizatorii de transport, la furnizori de servicii în domeniu, la autorități publice, mediu universitar, și mediu privat.

Acest proiect reprezintă pentru Primăria Municipiului Iași o bună oportunitate pentru a realiza un schimb de bune practici la nivelul UE și învăța din experiența altor autorități în domeniul mobilității urbane, pentru specializarea angajaților proprii care vor lucra în cadrul Biroului de Mobilitate Urbană și Compania de Transport Public Iași, dar și pentru inițierea de noi contacte și parteneriate cu orașe și regiuni europene.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*