Primăria Iași, parteneriat cu Ministerul Sănătății pentru Spitalul Parhon și Institutul de Boli Cardiovasculare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/05/2018

Pe 27 aprilie Primăria Municipiului Iași a eliberat autorizația de construire pentru lucrările de consolidare și reparații capitale, în regim de urgență, la clădirea nouă a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon Iași”, cea care la etajele superioare găzduiește și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”. Autorizația s-a eliberat în timpul cel mai scurt posibil având în vedere efectele rezultate în urma incendiului produs în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2018, aspecte consemnate inclusiv în Procesul Verbal de Intervenție nr. 289/11.04.2018 încheiat de către Inspectoratul pentru Situatii de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași.

Primarul Mihai Chirica a explicat joi, 3 mai, într-o conferință de presă, că se va asigura efectuarea expertizării tehnice în scopul stabilirii măsurilor de intervenție imediată pentru punerea în siguranță temporară a clădirii afectate, cât și pentru intervenția definitivă în baza unui raport de expertiză tehnică și a unui proiect tehnic specific.

„Am reușit să eliberăm săptămâna trecută autorizația de construire în regim de urgență în vederea demarării lucrărilor de punere în siguranță a celor două unități spitalicești. Autorizația  a fost eliberată pe numele Spitalului «Parhon», pentru că Institutul de Boli Cardiovasculare este în contract de comodare cu acesta. Am informat-o pe doamna ministru a Sănătății, Sorina Pintea, cu privire la demararea acestei proceduri, în pararel fiind inițiată expertiza tehnică, pentru care au fost depuse oferte, urmând ca vineri, 4 mai, să adjudecăm contractul. Ulterior va fi demarată și expertiza tehnică a clădirii în vederea punerii acesteia în siguranță. Avem o parte din sume asigurate din bugetul anului în curs pentru Spitalul «Parhon», o sumă care vine în completarea programului de modernizare a aceluiași obiectiv. Avem finalizate și evaluările realizate de către firma de asigurări. În același timp purtăm o corespondență permanentă cu Spitalul «Parhon» în ceea ce privește rezolvarea punerii în funcțiune a secțiilor aflate în administrare. În funcție de concluziile expertului, dăm drumul și la finanțarea efectivă” a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a mai precizat că, potrivit informațiilor primite de la ministrul Sănătății, va fi redactată și o Hotărâre de Guvern, prin care să fie asigurată finanțarea reparării echipamentelor medicale distruse de incendiu și aflate în ambele instituțiii medicale.

„Doamna ministru era bine documentată în privința dificultăților finanțării în momentul de față, având în vedere lipsa veniturilor la bugetul de stat. Dumneaei știe că trebuie să rezolve cât mai repede punerea în funcțiune a celor două unități spitalicești, fiind importante pentru cetățenii care apelează la serviciile medicale ale acestora. Doamna Pintea spune că urmează demararea unei Hotărâri de Guvern pentru finanțarea reparațiilor echipamentelor distruse atât din Spitalul «Parhon», cât și din Institutul de Boli Cardiovasculare, încercând astfel să contribuie alături de municipalitatea ieșeană la punerea în siguranță a clădirii. Vom căuta și un program care să ne ajute în finanțarea rapidă a acestui obiectiv”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Ambiguitățile legislative blochează inițiativele autorităților locale

În altă ordine de idei, primarul Iașului a atras atenția și asupra efectelor pe care le creează ambiguitățile legislative în ceea ce privește legalitatea finanțării achizițiilor și reparațiilor de echipamente medicale de către unitățile administrativ-teritoriale.

„Intenția noastră este de finanța reparația unui echipament medical din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, fiind vorba de un echipament de investigații. Intervențiile de reparații au fost estimate la un cost de 690.000 de lei și aprobate printr-un amendament în ședința de Consiliul Local în care a fost aprobat bugetul pe acest an. Următorul pas a fost să trimitem adrese către Ministerele Sănătății, de Finanțe și al Dezvoltării, prin care le-am rugat să-și exprime un punct de vedere asupra Legii Sănătății, precum și în privința capacității autorităților locale de a interveni și în alte instituții de sănătate publică, altele decât cele aflate în subordinea directă, așa cum sunt Spitalul Parhon și Spitalul de Recuperare. Drept răspuns, Ministerul de Finanțe a dezvoltat conținutul Legii 95 privind sistemul de sănătate public din România, articolul 193, și ni-a comunicat că putem finanța astfel de categorii de cheltuieli, cu precizarea că în cuprinsul legii nu este o definiție clară a spitalelor de importanță regională sau locală, pentru că toate desfășoară activități destinate persoanelor bolnave. Ministerul Sănătății ne-a dat același răspuns pozitiv, însă supriza a venit de la Ministerul Dezvoltării, care, la o săptămâna distanță de celelalte informări, în baza acelorași  repere legislative, ne-a transmis că este interzisă finanțarea unor astfel de cheltuieli. Am prezentat această situație pentru a arăta cum ambiguitățile legislative sunt cu impact major pe toate domeniile de activitate ale României și cum nu știi unde poți fi poziționat: de partea legii sau împotriva ei”, a explicat primarul Mihai Chirica.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*