Primăria Iași, gazdă pentru Congresul Societăţii Balcanice de Stomatologie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/05/2018

700 de participanţi din peste 20 tări, 500 de lucrări ştiinţifice, expoziţii de aparatură şi echipamente medicale de specialitate, conferinţe si sesiuni ştiinţifice – toate acestea se desfășoară sub egida celei de-a 23-a ediţii a Congresului Societăţii Balcanice de Stomatologie (BaSS) în perioada 10-12 mai. Este pentru a patra oară când acest congres are loc în România, dar pentru prima dată când Iaşul este gazda unui eveniment reper pentru lumea medicală din Europa.

Congresul BaSS este organizat de Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie și Asociaţia Societatea Română de Reabilitare Orală. Evenimentul beneficiază si de parteneriatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) din Iaşi, al Primăriei Municipiului Iaşi, Academiei Române, Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, alături de Federaţia Dentară Internaţională, Organizaţia Regională Europeană a FDI (ERO), Organizaţia Regională Africană a FDI (ARO), Congresul Internaţional de Implantologie Orală (ICOI), Centrul German pentru Implantologie Orală (DZOI), Asociaţia Europeană a Studenţilor Dentişti (EDSA), Young Dentists Worldwide (YDW), Societatea Medicilor şi Naturaliştilor (SMN), Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS) și Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi.

Vineri, 11 mai, Primăria Municipiului Iași a găzduit două manifestări cuprinse în calendarul BaSS: întâlnirea reprezentanților organizaților BASS-FDI-ARO-ERE-ADEE pentru dezbaterea „Politici mondiale de sănătate în medicina dentară” și „Consorțiul Decanilor Facultăților de Medicină Dentară din România și a țărilor balcanice”, fiind o întâlnire de lucru pentru realizarea de parteneriate academice pentru schimburi și mobilități în vederea armonizării curriculare și practici internaționale.

„Ne onorează prezența dumneavoastră aici, fiind în cadrul unui eveniment de excepție. Îi datorez această oportunitate organizatorului acestui congres, prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași. Salut delegația Congresului Societății Balcanice de Stomatologie prezentă în aceste zile la Iași, care s-a atașat acestei manifestări academice, referindu-mă și la sponsori, la partenerii media și la ceilalți factori implicați în buna desfășurare a acestui eveniment de referință. Este un act de mândrie personală, dar și în calitate de primar, pentru că se reușește desfășurarea unui astfel de congres, care arată încă o dată recunoșterea internațională a școlii ieșene de stomatologie, dar și a profesioniștilor din acest domeniu de activitate care ne reprezintă cu cinste, fiind adevărați ambasadori la nivel internațional. Primăria Municipiului Iași privește ca pe o prioritate mediul academic. Principiul care îmi definește întreaga activitate de primar este următorul: educația este piatra de temelie a civilizației, fiind și salvarea omenirii atunci când este vorba de identificarea soluțiilor pentru diferite probleme”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cadrul dezbaterii „Politici mondiale de sănătate în medicina dentară” s-au propus direcții și strategii de lucru în vederea îmbunătățirii nivelului de sănătate orală și generală, fiind evidențiate și politici de sănătate privind internaționalizarea practicii mondiale stomatologice.

„Această întâlnire marchează un moment important în evoluţia Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie şi a Facultăţii de Medicină Dentară, sub egida interdisciplinarităţii şi avangardei. Alegerea temei nu este întâmplătoare: practica medicinei dentare ridică probleme particulare în tratamentul pacienţilor tineri sau vârstnici, care reprezintă polii prioritari ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii enunţaţi în 2017 la Tokio, deschizând o arie largă de tematici pentru dezbaterile din domeniu”, a explicat prof.univ.dr. Norina Forna, preşedinte al Congresului, preşedinte ales al Societăţii Balcanice de Stomatologie şi decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi.

Congresul BaSS a prilejuit prezentările unor personalităţi de renume mondial în domeniul stomatologiei (lideri ai Federaţiei Mondiale a Stomatologiei şi ai altor asociaţii prestigioase de profil, decani ai facultăţilor de stomatologie din ţările balcanice, dar şi din Europa de Vest, Africa etc.). Până sâmbătă, 12 mai, inclusiv, au avut loc comunicări ale specialiştilor înscrişi în competiţia cu premii a Congresului, conferinţe, workshop-uri, hands-on-uri, seminarii, mese rotunde. Tot în cadrul evenimentului va fi organizat și un salonul expoziţional cu cele mai noi echipamente medicale și produse din sfera medicinei şi a medicinei dentare. Organizatorii îşi propun ca ediţia din acest an, găzduită pentru prima dată de Iași, să rămână un reper în istoria BaSS şi a evenimentelor ştiinţifice din România, oferind practicienilor din întreaga lume oportunitatea de a continua procesul formativ de performanţă, racordându-se astfel la ultimele noutăţi din practica medicală.

Comments

comments

Categoria: sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*