Primăria gestionează proiecte europene de 200 de milioane de euro

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/12/2018

Primarul Mihai Chirica a prezentat stadiul proiectelor europene ale municipalității. Edilul a trecut în revistă proiectele pentru care municipalitatea va solicita finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Suma totală alocată Municipiului Iași este de 58.348.400 euro.

„Pe lângă proiectele de pe Axa 4, avem în implementare proiecte în sumă de aproximativ 180 milioane de lei. Este vorba despre proiectele de reabilitare a Palatului Braunstein, Mănăstirii Frumoasa și Băii Turcești, respectiv de reabilitare energetică a Spitalului de Recuperare. La acestea se adaugă și două proiecte mai mici: ReCONNECT Diaspora și Școala DA! În plus, până la jumătatea anului 2019 vom derula și etapa a doua a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare. În urma implementării tuturor acestor proiecte avem rambursări de 34 milioane de lei, bani care se află deja în bugetul Municipiului Iași”, a anunțat primarul Iașului.

 

Lista proiectelor Primăriei pe Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”

Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă

 1. Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Este inclusă și achiziționarea a cinci tramvaie.

Valoare: 24.983.499 euro.

Stadiu: Cererea de finanțare a fost depusă pe 28 septembrie. Se află în evaluare.

 

 1. Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie.

Valoare: 24.864.958 euro.

Stadiu: Cererea de finanțare depusă pe 28 septembrie. Se află în evaluare.

 

 1. Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu presupune reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziționarea a două tramvaie.

Valoare: 19.400.000 euro.

Stadiu: Documentația tehnico-economică este finalizată. Cererea de finanțare va fi depusă la mijlocul lunii decembrie.

 

 1. Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity

Valoare: 4.852.650 euro.

Stadiu: Cererea de finanțare a fost depusă pe 25 septembrie. Se află în evaluare.

 

 1. Sistem de managementul transportului public și e-ticketing

Valoare: 1.600.000 euro.

Stadiu: Etapa de proiectare și consultanță. Cererea de finanțare va fi depusă la mijlocul lunii decembrie.

 

 1. Achiziția a 16 tramvaie noi și 44 de autobuze electrice sau nepoluante

Valoare: 76,9 milioane euro.

În următorii trei ani, patrimoniul orașului se va îmbogăți cu 16 tramvaie noi, dar și cu 44 de autobuze electrice sau nepoluante (20 autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, respectiv 24 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri), pentru care vor fi construite 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă.

Stadiu: Documentație finalizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Cererea de finanțare este în curs de depunere, date estimată este 30 ianuarie 2019.

***

Obiectivul specific 4.2: Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ

 1. Oaza de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate / degradate de mici dimensiuni vizează reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat.

Valoare: 3.068.517 euro.

Stadiu: În etapa de realizare a documentației tehnico-economice. Documentația va fi depusă în jurul datei de 21 decembrie.

 

 1. Reabilitarea și modernizarea zonei de agrement C. A. Rosetti vizează înfrumusețarea zonei de agrement C. A. Rosetti și include reconversia și refuncționalizarea a 17.912 metri pătrați de teren neutilizat.

Valoare: 3.061.224 euro.

Stadiu: În etapa de realizare a documentației tehnico-economice. Documentația va fi depusă în jurul datei de 21 decembrie.

***

Obiectivul specific 4.3: Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România

 1. Proiect integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncțional „Cicoarei”

Valoare: 2.524.461 euro.

Stadiu: În etapa de achiziție a serviciilor de proiectare, urmează a fi semnat contractul de servicii de proiectare. Documentația va fi depusă în jurul de datei de 28 decembrie.

***

Obiectivul specific 4.4: Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă

 1. Construire grădiniță în cartierul Dacia

Valoare: 1.224.490 euro.

Stadiu: Urmează a fi semnat contractul pentru servicii de proiectare și consultanță. Proiectul va fi depus în jurul datei de 21 decembrie.

 

 1. Construire grădiniță în cartierul Bucium

Valoare: 996.321 euro.

Stadiu: Urmează a fi semnat contractul pentru servicii de proiectare și consultanță. Proiectul va fi depus în jurul datei de 21 decembrie.

 

 1. Reabilitarea și modernizarea Grădiniței PP nr. 13

Valoare: 360.000 euro.

Stadiu: În etapa de achiziție a serviciilor de proiectare.

***

Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă

 1. Modernizare campus școlar tehnic în Municipiul Iași – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”

Valoare: 1.065.751 euro.

Stadiu: Urmează a fi semnat contractul pentru servicii de proiectare și consultanță. Proiectul va fi depus în jurul datei de 15 decembrie.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*