Primăria a găzduit un eveniment de anvergură națională pentru mediul de afaceri

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/05/2017

Miercuri, 17 mai, în Sala „Vasile Pogor” din Palatul Roznovanu, AVISSO și Primăria Municipiului Iași au organizat conferința „Investiții pentru Iași”, un eveniment de anvergură națională care are ca temă centrală importanța și rolul investițiilor pentru dezvoltare economică. Acesta a făcut parte din seria manifestărilor publice organizate la nivel național în perioada 14 – 15 mai cu scopul instituirii Zilei Naționale a Investițiilor, o inițiativă legislativă susținută prin implicarea Guvernului și a autorităților publice locale. „Cel mai important este să reușim să demonstrăm că suntem o zonă în care mediul de afaceri se poată mișca exact așa cum știe să o facă mai bine. Cred că toată lumea a înțeles că mediul de afaceri susține economia țării și nu invers. Același lucru am încercat să-l insuflu și eu tuturor celor care ne-au propus diverse abordări, adică de sprijinire a mediului de afaceri și de încercare de a aduce cât mai mulți oameni de afaceri în Iași, indiferent de domeniul lor de activitate, atât cât ne-a permis legea. Sper să existe rezultate cât mai frumoase în urma acestor întâlniri, în sensul ca Iașul să fie în topul celor 5 orașe ale României din punctul de vedere al investițiilor și să avem premisele unei dezvoltări explozive și ale unui nivel de trai crescut în zona Iașului”, a declarat Mihai Chirica.

La eveniment au participat reprezentanți ai Camerei Auditorilor Financiari din România, Bursa de Valori București, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Camera Auditorilor Financiari România, Camera de Comerț și Industrie Iași, reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului universitar, administrației publice locale, mass-media etc. Evenimentul și-a propus să prezinte oportunitățile și mijloacele de finanțare disponibile pentru atragerea investițiilor în România din perspectiva diferitelor sectoare economice de dezvoltare. În acest sens, conferința a debutat cu dezbaterea „Cum atragem investitorii?” și a continuat cu un seminar practic, „Fluent în finanțe”, susținut de Bursa de Valori București. „Un expert contabil poate face multe pentru dezvoltarea la nivel local. Evenimentul acesta este un exemplu. AVISSO, care este condusă de un expert contabil, la nivel micro, sprijină afacerile din zonă, cu sfaturi și consiliere pe partea de proiecte, iar la nivel macro, ajută printr-o implicare activă în organizarea unor astfel de întâlniri care dau ocazia să identificăm, pe cât posibil, măsurile de politici publice menite să îmbunătățească atractivitatea investițiilor și a dezvoltării la nivel local. Astfel de întâlniri, la care participă toți factorii, pot genera soluții pentru identificarea măsurilor care trebuie luate și, mai mult decât atât, identificarea modului în care fiecare dintre noi, din zona în care venim, putem contribui la dezvoltarea locală”, a afirmat Robert Șova, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Prin participarea experților din diferite zone de dezvoltare economică din România, dezbaterea și masa rotundă „Cum atragem investitorii?” a avut ca scop promovarea parteneriatului activ pentru cooperare, dezvoltare și inovare între administrația publică locală, mediul universitar – academic și mediul de afaceri. Seminarul „Fluent în Finanțe”, organizat în cea de a doua parte a evenimentului, de Bursa de Valori București, a avut ca scop creșterea gradului de educație financiară și oferă participanților ocazia de a se instrui cu privire la piețele de capital și tranzacțiile la bursă. „Iașul reprezintă și va reprezenta întotdeauna un punct de reper pentru România și cred că și din punctul de vedere al investițiilor va trebuie să se ridice și să fie în Top 3 pe țară. Prezența noastră aici este un mesaj de încredere și de sprijin pentru mediul de business, de a înțelege că îi suntem alături. Faptul că acest eveniment are loc la Primărie arată faptul că urbea este deschisă pentru a desfășura viitoare proiecte. Problema principală pe care am vrut să o expun la acest eveniment este educația și, mai ales, forța de muncă. Ne confruntăm din ce în ce mai des cu o problemă pe care dacă nu o vom trata cu mare seriozitate, nefiind dispuși mereu să investim, această problemă va fi mai acută în perspectivă. Sunt zone în România unde lipsa forței de muncă, și nu mă refer neapărat la cea calificată, este un mare impediment în creșterea investițiilor”, a declarat Radu Gabriel, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România.

 

Comments

comments

Categoria: economie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*