Primăria albastră, solidară cu problemele persoanelor cu autism

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/04/2016

Clădirea Palatului Roznovanu a fost iluminată în culoarea albastru în seara zilei de 2 aprilie, la ora 19.30, ca simbol al marcării Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Evenimentul a fost organizat de către filiala Iaşi a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), fiind parte a unei serii de acțiuni și manifestări publice iniţiate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Campaniei „Arată că îți pasă!”, dedicată copiilor și tinerilor cu autism. „Problemele persoanelor cu autism sunt departe de a fi rezolvate. Campania este o muncă de conştientizare, un semnal de alarmă cu privire la problemelor acestor oameni. Respect, acceptare şi incluziune, acestea sunt cele trei lucruri de care au nevoie persoanele cu autism”, a afirmat Carmen Ghercă, Preşedintele ANCAAR.

Prin această acțiune, Iașul s-a alăturat campaniei internaționale „Light it up blue” prin care principalele clădiri din marile orașe ale lumii se iluminează în albastru, în semn de solidaritate pentru persoanele diagnosticate cu autism. Alături de Primăria Iași au mai fost iluminate în albastru și Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

În fiecare an, pe 2 aprilie este celebrată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Manifestările au început de vineri

Campania a început încă de vineri, 1 aprilie, cu „Marşul Diversităţii”, marş la care au participat copii, liceeni şi studenţi de la facultăţi de profil, evenimentul având loc pe traseul Piaţa Unirii – Sala Polivalentă.

Chirica fotbal

Ulterior a urmat un meci de mini-fotbal între echipa Lupilor Negri şi FC Liberto. Moderatorul evenimentului a fost Paul Costaş, iar în pauza dintre reprize spectatorii au asistat la o demonstraţie de gimnastică aerobică oferită de copiii clubului CSG Gimnis Iaşi. La eveniment a participat şi primarul interimar Mihai Chirica.

Arată că îţi pasă!

Duminică, 3 aprilie 2016, ora 18.00, în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, va avea loc spectacolul caritabil „Armonii albastre”. Evenimentul va fi primul dintr-o serie de manifestări menite să strângă fondurile necesare înfiinţării la Iaşi a unui centru pentru tinerii cu autism.

Copil autism

Programul serii va fi deschis cu un concert susţinut de Ansamblul Tierra, format din profesori ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Membrii acestuia, semifinalişti ai emisiunii „Românii au talent” sunt şi ambasadori ai campaniei „Arată că îţi pasă!”. Invitaţii speciali ai serii vor fi actriţa Manuela Hărăbor şi părintele Savatie Baştovoi. Manuela Hărăbor va susţine un recital pe texte din creaţia ieromonahului, care este şi poet, prozator, publicist, editor şi membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova. Spectacolul va fi prezentat de jurnalista Carmen Târnoveanu. Intrarea la spectacol se face pe bază de invitaţie. Preţul unei invitaţii este de 50 de lei, iar fondurile strânse din vânzarea lor vor fi donate ANCAAR Iaşi.

(sura foto copertă: Andi Spot)

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*