Primăria a pus bazele unui parteneriat real cu mediul de afaceri

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/10/2016

Primăria Municipiului Iași a pus bazele unui Consiliu Economic Consultativ, organism care va stabili direcţiile strategice de acţiune ale municipalităţii în sectorul economic şi va încerca soluţionarea problemelor mediului de afaceri. Anunțul a fost făcut de către primarul Mihai Chirica, în urma unei întâlniri de lucru organizate vineri, 7 octombrie, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

„Reprezentanţii mediului de business prezenţi la această întâlnire au evidenţiat faptul că aceasta este prima ocazie cu care oamenii de afaceri şi factorii de decizie din administraţie au reuşit să identifice posibilitatea realizării unui dialog interactiv, deschis şi pragmatic. Am propus constituirea Consiliului Economic Consultativ cu rolul de a asigura comunicarea permanentă între mediul de afaceri şi autorităţile locale. Acesta va fi format din reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai operatorilor din turism, ai structurilor asociative ale mediului de afaceri, precum şi din reprezentanţi ai mediului academic local”, a anunțat Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că noul organism consultativ se va reuni în şedinţă ordinară cu frecvenţă trimestrială sau în şedinţe extraordinare, dedicate discutării unor probleme specifice cu caracter ridicat de urgenţă. Pentru facilitarea dezbaterilor, în cadrul Consiliului Economic Consultativ pot fi formate grupuri de lucru, structurate în funcţie de obiectul de activitate al membrilor. Pentru asigurarea unei comunicări optime, fiecare grup tematic de lucru va desemna un reprezentant permanent.

Edilul a mai evidenţiat necesitatea concertării eforturilor reprezentanţilor administraţiei şi ai mediului de afaceri în sensul înfiinţării unui Fond de Investiţii al Statului Român, precum şi pentru promovarea unui sistem de principii de interacţiune între mediul de afaceri şi instituţiile statului, în special în ceea ce priveşte instituţiile cu rol de control.

„Discuția a vizat și probleme locale. De exemplu, transportul public trebuie să urmărească toate societățile comerciale de pe raza municipiului, chiar dacă au puțini angajați. Am mai dezbătut probleme legate de impozitare, accesibilitatea firmelor românești pe piața externă, europeană și non-europeană, accesarea mai rapidă a fondurilor europene, reducerea birocrației, modalitatea în care Guvernul României poate găsi surse de finanțare care să nu presupună o cofinanțare din partea firmelor, cum este în prezent”, a mai spus Mihai Chirica.

Consiliul Economic Consultativ va analiza şi oferi un aviz consultativ asupra proiectelor de hotărâre cu impact asupra mediului de afaceri iniţiate de către executivul municipalității şi care urmează a fi supuse aprobării în cadrul Consiliului Local Iaşi. De asemenea, această structură poate propune proiecte de eficientizare a relaţiei dintre municipalitate şi mediul de afaceri local, precum şi de dezvoltare a atractivităţii municipiului Iaşi pentru mediul de business. Nu în ultimul rând, Consiliul Economic Consultativ, în plen sau în mod individual (prin intermediul reprezentanţilor pentru fiecare sector de activitate economică), va aduce la cunoştinţa primarului probleme cu caracter general sau particular cu care se confruntă mediul de afaceri local.

Comments

comments

Categoria: economie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*