Prima zi de şcoală la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/09/2010

Un nou an şcolar a debutat pe 13 septembrie. Deschiderea oficială a avut loc la două prestigioase unităţi de învăţământ din municipiu. Autorităţile locale au fost alături de profesori pentru a ura succes elevilor care s-au întors pe băncile şcolii.

Deschiderea noului an şcolar a găsit toate cele 109 instituţii de învăţământ din municipiul Iaşi în bune condiţii, lucrările de investiţii, curăţenie şi igienizare efectuate de municipalitatea ieşeană finalizându-se la timp. Anul acesta, prima zi de şcoală a fost marcată în mod oficial la două instituţii de prestigiu din municipiul Iaşi, Colegiile Naţionale “Costache Negruzzi” şi “Emil Racoviţă”.

De la ora 9.00, curtea Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” s-a dovedit neîncăpătoare pentru copii, părinţi şi profesori, sosiţi pentru a participa la ceremonia de deschidere. Alături de întreaga conducere a reputatei şcoli ieşene s-au aflat şi oficialităţile locale în frunte cu primarul Gheorghe Nichita. Acesta a dorit să vadă la faţa locului finalizarea investiţiei municipalităţii ieşene pentru lucrările de faţadă, curţile interioare, împrejmuirea şi reabilitarea cantinei de la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”, la final acesta declarându-se satisfăcut de modul în care şcoala ieşeană se prezintă în prima zi.

“Toamna e un nou început”

“E toamnă, e început de şcoală şi cred că toţi ne gândim cumva la paradoxurile toamnei care se asociază cu tristeţi şi ploi bacoviene, şi totuşi avem soare, pentru că toamna este un nou început. Intrăm în paradigma mitului eternei reîntoarceri, o reîntoarcere a unora dintre voi spre şcoală, pentru că alţii au terminat deja această etapă a iniţierii, o reîntoarcere a dascălilor voştri, cei care încearcă în timpul verii să îşi refacă energiile pentru a fi la fel de aproape, la fel de buni şi poate pe măsura aşteptărilor dumneavoastră – părinţi, profesori, elevi, comunitate. Ce ar trebui să ofere o şcoală ideală? Ar trebui să ofere cunoaştere, învăţătură de carte, un drum spre formarea caracterului fără a impune nimic, lăsând să crească natural opţiunea pentru valori, pentru bunătate, prietenie, toleranţă, solidaritate. E important să privim la ceilalţi, e important să avem modele, dar cel mai important este să găsim drumul nostru”, a spus directorul colegiului, prof. Camelia Gavrilă în discursul de început al festivităţii. Aceasta a mai ţinut să marcheze şi finalizarea lucrărilor de consolidare şi de refacere a faţadei colegiului, a curţilor interioare, a internatului şi a cantinei, adresând mulţumiri primarului Gheorghe Nichita, Primăriei Municipiului Iaşi, Consiliului Local şi tuturor celor implicaţi.


Primarul Gheorghe Nichita a ţinut să transmită câteva gânduri la început de an şcolar, celor prezenţi la festivitate.

„Credeam că după atâţia zeci de ani trecuţi de când am păşit prima dată la şcoală, emoţia mă va părăsi. Dar nu a fost aşa. Colegiul dumneavoastră reprezintă un simbol al învăţământului românesc şi nu numai ieşean, un simbol al istoriei şi al tradiţiei noastre. Daţi-mi voie să mulţumesc profesorilor colegiului Negruzzi şi tuturor profesorilor din municipiul Iaşi pentru rezultatele obţinute. Nu pot, de asemenea, să nu vă spun că am sentimentul unei împliniri. De 7 ani de când sunt primar, n-am încetat nicio secundă să susţin această şcoală. Astăzi, văzând finalizate mare parte din lucrările demarate cu mulţi, mulţi ani înainte, trăiesc o bucurie imensă, bucuria omului responsabil, a celui care şi-a dat examenul şi l-a trecut. Vă doresc să aveţi parte de un an cu succes şi reuşită şi fiţi convinşi că pentru mine învăţământul rămâne prioritatea absolută. Spun acest lucru pentru că şcoala mi-a dat tot ceea ce am astăzi şi din acest motiv le sunt recunoscător şcolii şi dascălilor”, a spus primarul municipiului.

Investiţii pentru şcoală europeană

Şi la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, prima zi de şcoală a umplut până la refuz curtea instituţiei, copii, părinţi şi profesori bucurându-se din plin de începerea noului an şi de revederea cu băncile de studiu şi colegii de clasă. Directorul Seryl Talpalaru a fost amfitrionul festivităţilor de deschidere.

“Din noiembrie 2007 cu ajutorul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Iaşi şi a unei investitii de 3,6 milioane lei s-a ridicat un nou corp de clădire care conţine 8 săli de clasă şi o sală de festivităţi de 200 de locuri. Din acel moment în liceul Emil Racoviţă se învaţă aşa cum este normal într-o şcoală europeană, 5 zile pe saptamână, cursuri de dimineaţă.” – le-a spus Seryl Talpalaru celor prezenţi.

“De când sunt primar am investit permanent în şcoală şi am căutat să asigurăm cele mai bune condiţii de studiu copiilor. Tradiţia în educaţie, meritul şcolii ieşene şi performanţele Iaşului obligă, iar primarul, ca şi lider al comunităţii, are responsabilitatea şi disponibilitatea de a menţine infrastructura şcolară şi şcoala ieşeană în elita învăţământului românesc.” – a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

Edilul-şef a mai vizitat în prima zi de şcoală şi Şcoala Generală nr. 39 “George Călinescu” din cartierul Dacia, Şcoala Generală nr. 22 “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Tătăraşi şi grădiniţa cu program prelungit PP 21 din cartierul Alexandru cel Bun.

Acesta s-a declarat mulţumit că în ciuda unui buget pentru investiţii adus de criza economică la jumătate din valoarea celui de anul trecut, totuşi au fost realizate, continuate şi finalizate lucrări importante la nivelul infrastructurii şcolare din municipiul Iaşi. Municipalitatea a alocat în bugetul pe 2010 suma de 6.480 milioane de lei pentru lucrările de investiţii în infrastructura şcolară şi 332.000 de lei pentru lucrările de igienizare astfel ca instituţiile de învăţământ să îşi primească elevii în cele mai bune condiţii.

“Pe lista de investiţii din acest an se mai află printre altele continuarea şi finalizarea lucrărilor la sala de sport a şcolii generale nr. 22 “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, construirea unor noi sedii pentru grădiniţele cu program prelungit PP 5 de pe str. Sf. Sava şi PP 4 – de pe str. Sf. Andrei, dar şi lucrări de reabilitare la şcoala 17 – Ion Creangă din Păcurari, grădiniţa PP 22 din Tătăraşi. Nu în ultimul rand, se doreşte finalizarea lucrărilor de reabilitare la grădiniţele cu program prelungit PP 24 din cartierul Mircea şi PP 3 de pe bulevardul Socola” – a spus Gheorghe Nichita.

Primarul a mai precizat că Primăria Municipiului Iaşi are în vedere pentru anul viitor proiectele tehnice pentru construirea a 2 noi grădiniţe, 2 noi campusuri şcolare la Gr. “Şc. Stefan Procopiu” şi Gr. Şc. “Constantin Brâncuşi”, dar şi extinderea Liceului Miron Costin.

În incheiere, Gheorghe Nichita a scos în evidenţă faptul ca profesorilor li s-au redus salariile cu 25 la suta.

“Nu am putut să nu remarc tristeţea de pe chipul profesorilor şi stângăcia reprezentanţilor Guvernului prezenţi la manifestări atunci când au vorbit, încercând să transmită mesajul premierului Emil Boc sau al ministrului Funeriu. Mă bucur că prin ceea ce am reuşit să investim în şcoala ieşeană, măcar noi, administraţia locală, am făcut ca acest an şcolar să înceapă aşa cum trebuie, în săli de clasă şi săli de clasă corespunzătoare, atât pentru cei mici, cât şi pentru dascălii lor.” – a conchis primarul municipiului Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*