Prima filială din ţară a ICR a fost deschisă la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/01/2013

Institutul Cultural Român a deschis la Iaşi prima filială din ţară. Evenimentul a avut loc luni, 14 ianuarie. Acţiunea de la Iaşi face parte dintr-un proiect mai amplu ce presupune o mai bună reprezentare a instituţiei pe teritoriul ţării.

Noua strategie ICR

Prezent la festivitatea ce a avut loc la Casa cu Absidă, preşedintele ICR, Andrei Marga, a subliniat necesitatea apariţiei unor filiale în principalele oraşe ale României. „Filialele trebuie făcute, mai ales în contextul în care România va fi regionalizată, în sensul că va fi descentralizată ca administraţie. Primul scop al acestor filiale este să creeze un alt acces, un acces lărgit creatorilor, fie că se află la Cluj, la Iaşi, Craiova, Timişoara sau în altă parte. În al doilea rând, aceste filiale sunt ele însele locurile în care apar opere de talie universală.”, a declarat Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român.

„Un nou motor”

Pe de altă parte, administraţia locală şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a susţine această filială. „Municipalitatea, primarul municipiului Iaşi, sprijină această iniţiativă lăudabilă, care devine un nou motor pentru o nouă etapă de dezvoltare a României”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica, prezent la inaugurare. Totodată a avut loc lansarea câtorva volume importante editate de ICR şi de editurile ieşene Timpul, Princeps Edit şi TipoMoldova, două dintre ele fiind integrale ale operei lirice şi politice a lui Mihai Eminescu, sărbătorit astfel în preziua aniversării naşterii sale, devenită Ziua Culturii Naţionale.

Delegaţia Institutului Cultural Român a vizitat apoi Mitropolia Moldovei şi Bucuovinei fiind primită de Înaltpreasfinţitul Teofan. Conducerea Institutului Cultural Român, filiala Moldova, va fi asigurată de scriitorul Cassian Maria Spiridon, iar sediul temporar al instituţiei se va afla la Casa cu Absidă Laurenţiu Ulici a Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi.

……………………………

Misiunea ICR

Activitatea Institutului Cultural Român reprezintă o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. Strategia ICR plasează, ca principiu de funcţionare a Institutului, proiectul. Propunerile, prezentate în cadrul unor concursuri publice, sunt evaluate de către comisii independente, alcătuite din personalităţi recunoscute pentru fiecare domeniu în parte. O direcţie prioritară de acţiune a ICR priveşte comunităţile din ţările vecine în care limba română este vorbită ca limbă maternă. ICR are deschise filiale în oraşe precum Lisabona, Stockholm, New York, Londra, Berlin, Paris, Madrid, Tel Aviv, Budapesta sau Roma.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*