Prima aniversare a Unirii Principatelor ca zi de sărbătoare naţională legală

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/01/2015

Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, în Piaţa Unirii din Iaşi vor avea loc manifestările prilejuite de aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Premierul Victor Ponta va veni la Iaşi

“Este prima dată când vom sărbători ziua de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională legală. Astfel, Iaşului i se recunoaşte rolul decisiv pe care l-a jucat în Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Primul ministru Victor Ponta a confirmat faptul că va fi prezent la Iaşi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi. De asemenea, la eveniment au fost invitaţi parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene şi primari din toată zona de nord est a Moldovei.

Programul zilei de 24 ianuarie

În Piaţa Unirii, manifestările vor începe la ora 9.00, cu un concert susţinut de interpreţi de muzică populară, recunoscuţi la nivel naţional. Între orele 9.00 şi 14.00, pe Pietonalul Ştefan cel Mare va avea loc o paradă a costumelor de epocă. La ora 10.00 vor începe manifestările oficiale, prin recitarea unui text istoric despre momentul Unirii Principatelor interpretat de actori ai Teatrului Naţional din Iaşi, moment artistic urmat de un Te Deum, discursurile oficialităţilor, depuneri de coroane şi o paradă militară. După ora 11.00 va continua concertul de muzică populară, până în jurul orei 13.00.  Pe Pietonal va avea loc sceneta Moş Ion Roată şi Unirea. Între orele 12.00 şi 14.00, pe Str. Lăpuşneanu va avea loc o masă tradiţională românească, unde vor fi servite 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, dar şi vin fiert. Începând cu ora 13.30, vor fi organizate de către trupa The Sky mai multe flash mob-uri în Piaţa Unirii şi în cartierele Iaşului, având ca temă Unirea de la 1859. Între orele 18.00 şi 18.30, va avea loc tradiţionala retragere cu torţe pe traseul Piaţa Unirii – Palas.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*