Prima Academie de Șah din România a fost lansată la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/09/2018

Miercuri, 26 septembrie, la Primăria Municipiului Iași a fost anunțată lansarea primei academii de șah din țară. Nouă structură va consta nu numai în ore de pregătire pentru șah, ci va cuprinde diverse activități interdisciplinare: de la vizite la muzee pentru cunoașterea istoriei României, până la ore de pregătire la Matematică sau Fizică, sau chiar activități de practicare a altor sporturi. Primarul Iașului, Mihai Chirica a încurajat școlile să se implice în promovarea șahului, ca alternativă de petrecere a timpului liber în rândul tinerilor:

„Implementarea unui astfel de concept, în premieră la Iași, demonstrează că datorită contribuției permanente, pe care școala ieșeană alături de Federația Română de Șah, prin mari eforturi, au reușit să plaseze Iașul pe statutul de capitală a sportului minții. Nu trebuie să uităm nici părinții, care reușesc să facă din activitatea șahistică a copiilor drept una permanentă, iar rezultatele sunt la înălțime. Iașul se mândrește cu vicecampioni mondiali, cu campioni europeni, fiind încă multe de făcut în acest domeniu. Cred că școala trebuie să se implice mai mult, astfel încât să fie stimulată atenția elevilor pentru această ramură a educației. Fiind vorba de un efort comun, îi putem determina pe copiii noștri să aloce cât mai mult din timpul lor liber șahului și nu altor lucruri care nu le fac deloc bine. Sper că rezultatele Academiei de Șah se vor vedea în cât mai curând, așteptând să fim provocați cu implicarea în organizarea unor competiții naționale și internaționale, acestea reprezentând și o modalitate de promovare a imaginii noastre ca țară peste hotare. Tânăra generație este principala beneficiară a acestei academii, iar părinții pot avea siguranța că își lasă copiii pe mâini bune”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prezent la evenimentul de lansare, a fost și președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, care a precizat că acest nou concept poate fi preluat cu succes și în alte orașe ale țării: „Academia de Șah nu este doar un club de șah, ci un loc unde copiii vor face și altceva decât ceea ce fac la școală. Pe lângă șah, copiii  vor face și cursuri de limbi străine, respectiv de Limbă Franceză, Limbă Engleză și Limbă Rusă, ore de pregătire la Matematică, la Fizică (dacă va fi nevoie), Educație Fizică (înot, fotbal, tenis, handbal), vor vizita muzee și vor avea discuții despre istoria României și a Iașului, inclusiv. Mulțimim sponsorului care finanțează această academie-Cotnari dar și Primăriei Municipiului Iași pentru susținere, și nu în ultimul rând, șahiștilor din România pentru că împreună cu Federația Română de Șah au adus la Iași acest tip de concept, care sper că va fi preluat în toată țara”, a declarat președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban.

Pe lângă echipa de antrenori de la Iași, cei mai buni juniori din cadrul Academiei de Șah vor fi pregătiți de marele maestru internațional, Vladislav Nevednichy, care este și membru al lotului național de șah:

„Sunt mare mestru internațional din 1993, am fost component al echipelor naționale ale Moldovei și României. Am început șahul la Chișinău și pot spune că sunt printre ultimii reprezentanți ai șahului sovietic, atât de cunoscut și apreciat în toată lumea. Spun asta pentru că în anii mei de juniorat, mă pregăteam și susțineam competiții în acest tip de sistem. Ca jucător, am participat la mai multe olimpiade și campionate europene atât pentru Moldova, cât și pentru România. Sunt multiplu-campion național al României atât la individual cât și la echipe. Am câștigat și peste 60 de turnee internaționale, concurând cu cei mai buni jucători din lume. În paralel cu activitatea de jucător, am început și să antrenez, specializându-mă pe înalta performanță. În ultimii ani, am pregătit juniorii de performanță din Timișoara, iar acum am acceptat să vin la Academia de Șah din Iași. Tradiția șahului juvenil ieșean, echipa de antrenori existentă și calitatea juniorilor de înaltă performanță sunt motivele care au stat la baza deciziei mele”, a explicat marele maestru internațional, Vladislav Nevednichy.

Directorul general al Academiei de Șah de la Iași, Vlad Ungureanu a adăugat că cei care se vor înscrie vor fi repartizați pe grupe de vârstă, dar și în funcție de nivelul de pregătire: „Copiii vor lucra cu cei mai puternici antrenori din Iași. Deocamdată, avem înscriși aproximativ 80 de copii, dar ne dorim ca numărul acestora să ajungă la ordinul sutelor de participanți. Era nevoie de un nou sistem prin care să se atingă o nouă treaptă de dezvoltare a șahului ieșean. Spațiile de desfășurare a activităților din cadrul Academiei de Șah vor fi la Școala B.P.Hașdeu, dar vom fi prezenți și în Iulius Mall, în zona locului de joacă pentru copii”, a menționat directorul general al Academiei de Șah, Vlad Ungureanu.

 

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*