Preţul gigacaloriei, majorat din luna februarie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/02/2011

După diminuarea subvenţiei acordate de Guvern, preţul gigacaloriei va fi majorat din luna februarie.

Începând cu luna februarie a acestui an, ieşenii vor plăti mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, după ce Consiliul Local a aprobat în şedinţa sa extraordinară din 11 februarie 2011 noul preţ de facturare pentru energia termică furnizată către populaţie, în valoare totală de 204 lei. Până anul trecut, când a fost majorat TVA, preţul gigacaloriei la Iaşi a fost păstrat la nivelul din 2007, de 175 lei.

Modificarea de preţ survine după ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), agenţie aflată în subordinea Guvernului României, a stabilit prin decizia nr. 432 din 25.11.2010 ca preţul local de referinţă la Iaşi pentru gigacalorie să fie modificat de la 185 la 204 lei cu TVA.

Mai mult, Guvernul României a decis, începând cu 1 ianuarie 2011, diminuarea nivelului de subvenţie acordat către populaţie de la 80 de lei la 61,51 lei pe gigacalorie, fapt ce are repercusiuni directe în decizia de mărire a preţului luată de Consiliul Local Iaşi.

Îmi pare foarte rău că suntem nevoiţi să  creştem preţul la gigacalorie cu 19 lei  dar este, de fapt, efectul politicii guvernamentale, care nu a mai asigurat subvenţia din  acest an. Municipalitatea ieşeană îşi plăteşte integral cota de subvenţie, aceeaşi ca cea de anul trecut, dar în actualele condiţii în care bugetul local a fost serios afectat de criza economică este maximul pe care îl putem asigura. Din păcate, mă văd nevoit să o spun din nou, Guvernul discriminează oraşele după culoarea politică şi dacă discutăm de oraşele PDL, acestea au primit foarte multe subvenţii şi fonduri sau facilităţi de la Guvern, în timp ce eforturile municipalităţii ieşene şi apelurile de sprijin pentru Iaşi au fost ignorate. Luaţi exemplul Braşovului,  Aradului sau Ploieştiului care anul trecut au primit de câteva zeci de ori mai mulţi bani decât Iaşul – a declarat primarul Gheorghe Nichita.

În urma dezbaterilor, plenul Consiliului Local a adoptat această hotărâre cu 15 voturi pentru, 1 abţinere şi 11 voturi împotrivă, proiectul prevăzând ca decizia adoptată să fie aplicată începând cu data de 1 februarie. Preţul real de producţie al gigacaloriei la CET Iaşi este de 316,39 de lei cu TVA, conform purtătorului de cuvânt al CET, Neculai Parasc.

Iaşul sărit la alocările guvernamentale de fonduri pentru CET-uri

După ce în anul 2009, autorităţile centrale au alocat printr-o Hotărâre de Guvern 560 de miliarde de lei vechi pentru CET Braşov, 165 de miliarde de lei pentru CET Arad şi doar 80 de miliarde de lei pentru CET Iaşi, deşi populaţia însumată primelor 2 oraşe nu depăşeşte populaţia Iaşului, situaţia s-a repetat şi în 2010.

De această dată, diferenţa în defavoarea CET Iaşi a fost şi mai mare, Braşovul primind de 156 de ori mai mulţi bani comparativ cu Iaşul, iar Aradul de 48 de ori. Astfel, daca la Iaşi au fost alocaţi 0.33 milioane de lei, CET Braşov a primit 51,6 milioane de lei, iar CET Arad 29,2 milioane de lei, plus o ştergere a unor datorii de 48 de milioane de lei către CFR Marfă sau Societatea Naţională a Lignitului. Chiar şi orăşelul Govora din judeţul Vâlcea a primit 2,6 milioane de lei, de aproape 7 ori mai mult decât central de termoficare ieşeană.

“Se împart bani fără nici un fel de ruşine, este o bătaie de joc, este o nedreptate strigătoare la cer. De ce ieşenii sunt mai defavorizaţi decât cei din alte localităţi cu primari PDL? Daca dorea, Guvernul putea ajuta şi Iaşul. Şi noi avem datorii la Romgaz, la păcură, la bugetul de stat. Nu ştiu cum de nu le este rusine parlamentarilor PDL să mai vină la Iaşi” – acuza şi la acea vreme alocarea discriminatorie a fondurilor de către Guvern primarul Gheorghe Nichita.

Un raport al IPP confirmă alocarea fondurilor pe criterii politice

Institutul de Politici Publice constată, în urma unei analize, că în 2010 Guvernul a trimis autorităţilor locale sume din Fondul de rezervă pe criterii politice şi pentru alte destinaţii decât cele stabilite de lege, oraşele conduse de PDL primind de trei ori mai mulţi bani decât PSD şi PNL la un loc.

“Ignorând toate criticile publice, din partea presei, ONG-urilor dar şi opoziţiei, Guvernul a continuat să trimită autorităţilor locale şi în 2010 sume din Fondul de rezervă pentru alte destinaţii decât cele stabilite de lege (anume pentru cheltuieli neprevăzute sau urgente ale autorităţilor locale), preponderent pentru cele conduse de PDL”, se arată într-un comunicat al IPP.

“Din 216 oraşe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă din care 63 sunt conduse de primari PDL (46%), iar în total, oraşele conduse de primari PDL au primit în 2010 de trei ori mai mulţi bani (4,3 milioane Euro) faţă de localităţile conduse de primari PSD (814.000 Euro) şi PNL (568.000 Euro) la un loc”, concluzionează IPP.

Estimări pesimiste pentru viitor

În ceea ce priveşte efectele majorării gigacaloriei reflectate în facturile plătite de ieşeni, aceştia trebuie să se aştepte la valori mai mari cu aproximativ 10%  comparativ cu luna ianuarie, dacă se ia în calcul ipoteza unor consumuri asemănătoare.

Concret, estimările arată că pentru un apartament de 2 camere abonat la CET unde costurile pentru încălzire erau de circa 200 de lei, suma plătită  pe luna februarie vor fi cu circa 20 de lei mai mari.

Vestea proastă pentru ieşeni este că anul viitor costurile încălzirii centralizate ar putea fi şi mai mari, dacă Guvernul va decide să elimine subvenţiile la căldură.

Reamintim că Executivul s-a angajat în faţa Fondul Monetar Internaţional (FMI) să liberalizeze piaţa energiei şi să elimine subvenţiile la încălzire, pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din produsul intern brut stabilită pentru acest an.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*