Premiul European pentru Sectorul Public – acordat proiectului DIFAIN CSA

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/07/2011

Cu ocazia organizării anuale a Premiului European pentru Sectorul Public (EPSA), Primăria Municipiului Iași a participat la concurs cu proiectul DIFAIN CSA– Diminuarea Iniţială a Fenomenelor actuale întâmpinate în Nesupravegherea Copiilor Singuri Acasă.

EPSA reuneşte cele mai performante, mai inovatoare şi eficiente proiecte de bune practici din sectorul public european. Performanţe remarcabile administrative sunt produse în condiţii diferite în Europa. Prin evidenţierea modelelor exemplare de performanţă publice inovatoare, acestea vor servi ca un catalizator pentru progresul continuu în abordarea problemelor legate de cele mai presante probleme ale Europei, oferind în acelaşi timp o platformă pentru inovatorii din sectorul public care pot cu acest prilej să difuzeze realizările lor. Obiectivul EPSA este de a face aceste experienţe valoroase transparente, dar și cunoscute publicului la nivel european.

Echipa EPSA 2011 a avut plăcerea de a anunţa că un număr semnificativ de cereri au fost înaintate la ediţia din 2011, un total de 274 cereri primite din 32 de ţări şi instituţii europene. Conform comunicatului emis de EPSA, emitenţii de top ai ediţiei din 2011 au fost  Spania, România, Austria, Italia, Polonia şi Germania. Din cele 274 cereri, 116 au provenit de la nivelul administraţiei publice locale, 66 de la nivel regional, 85 de la nivel naţional, şi 7 de la instituţiile europene.

Toate cererile eligibile au fost evaluate on-line în perioada 2-6 mai de către evaluatori experţi independenţi, care s-au întâlnit de asemenea de la Maastricht intre 26 şi 27 mai, pentru a conveni asupra listei de proiecte şi a beneficiarilor care vor primi certificate pentru cele mai bune practici.

Evaluatorii au identificat un număr de aplicaţii carora le va fi atribuit un Certificat de bune practici EPSA 2011, ocazie cu care 58 de proiecte transmise de 18 ţări europene vor primi o recunoaştere în luna Noiembrie 2011, printre care a fost anunțat căștigător și proiectul Primăriei Municipiului Iași DIFAIN CSA.

Primăria Municipiului Iaşi a obţinut finanţare pentru proiectul „DIFAIN CSA  (Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă”), prin Programul PHARE CBC 2006, Prioritatea 1, Dezvoltare Economică şi Socială, cu un buget total de 126.000 Euro, cofinanţarea Primăriei fiind de 15.000 euro, avînd ca rezultat crearea şi dezvoltarea unui centru de zi educaţional, centru pilot, pentru copiii ai căror părinţi lucrează în afara graniţelor ţării.

Centrul creat a avut drept obiectiv principal crearea unui mediu sigur şi prietenos, în care copiii beneficiaza de informaţii, instruire, activitãţi recreative, reprezentînd un răspuns la problemele copiilor a căror părinţi sunt plecaţi în afara graniţelor ţării ameliorând condiţiile psihologice si efectele negative ale acestui fenomen întâlnit atât in Iaşii cat si in Chişinău.

Centrul deţine o sală de lectură în care este amenajată o bibliotecă cu materiale didactice din toate domeniile şi care va oferi posibilitatea copiilor de a studia, de a lectura cărţi de care nu pot dispune, o sală cu calculatoare pe care copiii le vor utiliza doar pentru comunicarea cu părinţii, copiii din Republica Moldova dar şi pentru petrecerea timpului liber prin acumularea de informaţii legate de utilizarea unui PC şi o sală în care pot beneficia de consiliere psihologică.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*