Premieră la Ateneu: “Călătoria lui Păcală în Regatul de Gheaţă”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/03/2018

Sfârşitul acestei săptămâni programează la Ateneul ieşean spectacole atractive pentru copii, printre care şi premiera piesei “Călătoria lui Păcală în Regatul de Gheaţă”.

17 martie 2018, de la ora 10.00 – „Scufița Roșie”, de Mihai Donțu , Teatrul „Vasilache” Botoșani

 

Spectacolul “Scufita Rosie”, in regia artistica lui Mihai Donțu, după Charles Perrault, urcă pe scena Ateneului din Iași, sâmbătă, 17 martie 2018, ora 10.

În noua noastră poveste despre cunoscutele și îndrăgitele întâmplări ale Scufiței Roșii, micii spectatori, părinții și bunicii acestora vor fi peste măsură de surprinși: SCUFIȚA ROȘIE NU VA ÎNTÂLNI DOAR UN LUP… CI TREI!!!

Ce urmează să se întâmple veți vedea în spectacolul “Scufița Roșie”, adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Florin Iftode, Marius Rusu, Alin Gheorghiu, Oana Sîrcu, Alexandra Acalfoae, Andreea Elena Popovici şi Ibica Leonte.

Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu.

 

17 martie 2018, de la ora 14.00 – Spectacol de dans, muzică și teatru de la copii pentru copii ’’Fir cu alb de roș pe nor’’

Spectacolul ’’Fir cu alb de roș pe nor’’, vine să întâmpine primăvara cu poezii,cântece, dansuri multă veselie și tinerețe.Este modul în care câțiva copii, profesori, instructori și coordonatori au ales să dăruiască mărțișoarele mult așteptate. Martie pentru noi românii înseamnă triumful primăverii, al vieții și al învierii, sănatate, noroc și frumusețe.

Astfel, la Ateneul din Iași vă așteaptă doua ore vesele, pline de culoare și revigorare.

Momentele din spectacol vor fi unice, pentru ca vor fi însoțite de emoțiile, entuziasmul și zâmbetul copiilor.

Spectacol de dans, muzică și teatru de la copii pentru copii

Susținut de Ansamblul Coconițe și Clubul de Dans Multicultural al Ateneului din Iași, coregraf Lavinia Răileanu

Invitați:

Trupa de teatru Moftangii de la Căminului Cultural Șipote – coordonator Lavinia Răileanu

Ansamblul ’’Floricica dorului’’ – coordonator maestru coregraf Ursache Dorin de la Școala Ion Simionescu

Ansamblul de dansuri grecești Armonia – coordonator Tirnovanu Laura de la Comunitatea Elenă și Școala Ion Simionescu

Grupul Hora Moldovenească– coordonator Antonescu Paula

Clasa de performanță Alexandra Haidău

Grupul ’’ Flori muzicale’’ Grădinița P.N. 22 , Iași – coordonatori:

Rădulescu Adriana, Daniela Tărsănaru, Crăcană Lăcrămioara

Prezintă – Anca Ciliac de la Infinit TV

Sâmbătă 17 martie 2018, ora 14.00, Ateneul din Iași.

 

17 martie 2018, de la ora 19.00 – „Dănilă Prepeleac – GEM Seșăn”, regia Octavian Jighirgiu

„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora „judecățile valoroase”. Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment…

Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie.

„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e o aventură scenică altfel căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare.

Ion Sapdaru, Alina Dincă-Pușcașu, Bobo Burlăcianu, Victoria Bucun, Adrian Buliga și Aurel Asanache, alături de actori, sunt tovarășii mei de călătorie. Ei nu au abdicat de la ceea ce consideră a fi misiunea artistului în societate – amplificarea prin efect de lupă a problematicilor acute. Împreună am pus într-o lumină nouă realitatea înconjurătoare, dând frâu liber impulsurilor misterioase din noi în contextual artei pe care o practicăm.

Cred că e important ca instituțiile publice de cultură să renunțe la temeri în raport cu publicul lor și să propună proiecte care pot desțeleni apucături și metehne ale societății, care pot deranja pentru a provoca schimbarea mentalităților. Consider că aceasta este calea sigură spre o identitate culturală lucid asumată.

„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e doar un început, un suport ludic pentru o chestionare nonconformistă a bunelor și relelor noastre. Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează, sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!„ Octavian Jighirgiu, regizor

DISTRIBUȚIA:

Codrin Dănilă: Dănilă Prepeleac

Ana Hegyi: Drăcoaică / Iapă / Ilenuța

Daniel Onoae: Drac / Boul Tălășman / Petrică

Alexandra Paftală: Catinca / Drăcoaică / Ionica

Dumitru Florescu: Gheorghe / Drac / Urs / Aurică

Alexandra Macovei: Maricica / Drăcoaică / Iepurele

Cezara Fantu: Amanta lui Scaraoțchi / Aftenița

Laura Bilic: Drăcoaică / Capră / Andriuța

Ovidiu Ivan: Scaraoțchi / Boul Duman

Theodor Ivan: Michiduță / Gânsacu / DorulețRegie: Octavian Jighirgiu

Dramatizare: Ion Sapdaru

Costume: Alina Dinca- Pușcașu

Coregrafia: Victoria Bucun

Muzică: Bobo Burlăcianu

Light design: Adrian Buliga

Grafic design: Aurel Asanache

Sâmbătă, 17 martie 2018, ora 19.

Recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani

 

18 martie 2018, de la ora 10.00 – Premieră „Călătoria lui Păcală în Regatul de Gheață”

Cel mai îndrăgit personaj popular românesc, Păcală va face o vizită în Regatul de Gheață, unde este invitat chiar de către Elsa. Acesta se va întâlni aici cu locuitorii Regatului de Gheață, dar și cu alte personaje de basm ca Magicieni, Regi, Zmei și chiar Motanul Încălțat. Din păcate, Regatul de Gheață este în pericol și doar Păcală îl poate salva. Va reuși oare? Își va găsi Păcală curajul neceasar? Sau Regatul va fi pierdut pentru totdeauna? Prietenul său Tândală nu crede nimic din toate astea. Voi credeți? Bineînțeles că nu vor lipsi poveștile cu pilde, dansurile, cântecele vesele și chiar magiile pentru copii. Vă așteptăm pe toți, cu mic, cu mare, să vedem ce a făcut Păcală în călătoria sa!

Premiera la Ateneul din Iași, duminică, pe 18 martie 2018, de la ora 10.

Regie: Andrei Ciobanu

Distribuție: Andrei Ciobanu

Tudor Ostafie

Giulia Parfeni

Durata spectacolului: 1 oră

Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*