Pregătiri pentru Ziua Naţională

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/11/2015

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României va prilejui la Iaşi organizarea de spectacole folclorice, depuneri de coroane, defilări militare, dar şi o recepţie de gală oferită de municipalitate la Palatul Roznovanu.

1 decembrie (133)Sărbătoare în Piaţa Unirii
Practic, programul manifestărilor ocazionate de sărbătorirea Zilei Naţionale va debuta pe 30 noiembrie cu amplasarea pe pietonalul Ştefan cel Mare a unei expoziţii de tehnică militară. Pe 1 decembrie, ieşenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii încă de dimineaţă devreme, de la ora 9.30 fiind programat un spectacol de muzică de fanfară militară. În intervalul dintre orele 10.00 şi 11.00 vor avea loc slujba religioasă, discursurile oficialităţilor, precum şi ceremonia depunerilor de coroane. În final, o defilare militară va prilejui ieşenilor admirarea celor mai moderne echipamente ale tehnicii de apărare. Sărbătoarea va continua cu un concert de muzică populară programat pentru ora 11.00, în cadrul căruia vor evolua artişti ai folclorului românesc din Cernăuţi, Chişinău şi Iaşi. Nu va lipsi tradiţionala masă de pe strada Lăpuşneanu, ieşeniii fiind invitaţi de la ora 12.00 să guste peste 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi, ceai, vin fiert şi ţuică fiartă.

Recepţie de gală
Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, Primăria va oferi la ora 17.00 o recepţie de gală în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Vor fi invitaţi cetăţenii de onoare ai municipiului, „ambasadorii Iaşului” care susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, rectorii universităţilor, directorii direcţiilor deconcentrate, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni. Evenimentul va fi onorat de interpretările muzicale susţinute de formaţii ale Universităţii de Arte „George Enescu”. De la ora 18.00, Iaşul va fi luminat de tradiţionala retragere cu torţe, organizată pe traseul Piaţa Unirii – pietonalul Ştefan cel Mare – Palas. Cu acest prilej, un drapel gigant va fi arborat la ora 18.45 pe cea mai înaltă clădire din Complexul Palas. Manifestările dedicate celebrării Zilei Naţionale se vor încheia printr-un concert organizat de la ora 19.00 în Piaţa Palatului Culturii.

„Vrem ca Ziua Naţională a României să nu fie doar o zi liberă, ci să fie o zi autentică de sărbătoare pentru toţi ieşenii, pentru toţi cei care simt şi gândesc româneşte. Vă invit să veniţi în Piaţa Unirii unde, cu tricolorul în mână şi intonând imnul României, să ne îndreptăm gândul spre cei care, înaintea noastră, au înfăptuit lucruri mult mai importante decât putem face noi acum, lăsându-ne şi nouă şansa să ne bucurăm de asta”, Mihai Chirica, primar interimar

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*