Precizări ale primarului Mihai Chirica despre atacurile din partea săptămânalului Reporter de Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/11/2018

“Întrucât de peste doi ani atât eu, ca primar, cât și, mult mai grav, membrii familiei mele suntem supuși unor atacuri la persoană deghizate în „anchete jurnalistice” de către săptămânalul Reporter de Iași și, în particular, de către patronul și editorul acestuia, Gabriel Gachi, doresc să fac o serie de precizări pe care le consider necesare pentru ca opinia publică să nu poată fi manipulată. Voi demonta acuzațiile mincinoase lansate la adresa mea și a familiei mele și voi demonstra cum motivațiile acestor atacuri nu au legătură cu interesul public, ci cu situația juridică a acestui „jurnalist” și cu interesele financiare și politice ale acestuia și ale celor care îl susțin.

***

Încă de la preluarea mandatului de primar, am dispus verificarea și reorganizarea activității de gestionare a patrimoniului orașului, aflată în sarcina fostei Direcții de Administrare a Patrimoniului Public și Privat. În urma analizelor am decis să reorganizez activitatea Direcției în trei structuri: Direcția de Evidență a Patrimoniului, Direcția de Exploatare a Patrimoniului și Direcția de Fond Locativ. În cazul acesteia din urmă, verificarea situației celor circa 3.300 de imobile gestionate, din care circa 2.000 de unități locative, a relevat o serie de nereguli dintre care unele au fost remediate, iar altele sunt în lucru.

Printre aceste nereguli flagrante angajații Direcției de Fond Locativ au descoperit și faptul că într-una dintre unitățile locative stă, în mod ilegal, acest Gabriel Gachi. Subliniez că nu a fost vorba de o acțiune cu caracter individual, ci de o verificare complexă a întregului patrimoniu public și privat al orașului. Revenind la „jurnalist”, acesta beneficiază din 2002 de o locuință socială în Tătărași. Într-un dosar din 2010, Consiliul Local Iași, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu pârâtul Gabriel Gachi, a solicitat rezilierea contractului de închiriere din 2002 și evacuarea pârâtului din locuința închiriată și obligarea la plata unei sume de peste 5.000 de lei reprezentând chirie restantă și penalități de întârziere. În 2011 Judecătoria Iași a admis acțiunea civilă formulată de municipalitate, dispunând evacuarea chiriașului și plata sumelor restante și constatând rezilierea contractului din 2002; hotărârea a rămas definitivă și irevocabilă.

Din motive care vor fi cercetate de instituțiile competente, conducerea fostei Direcții de Administrare a Patrimoniului Public și Privat nu a pus în aplicare decizia instanței, iar în 2013 a operat o prelungire a contractului de închiriere din 2002, deși acesta fusese reziliat prin decizia Judecătoriei Iași. Astfel, conducerea fostei Direcții a încălcat legea și decizia instanței, favorizându-l pe Gabriel Gachi să beneficieze de un bun al orașului fără drept, în dauna altor persoane cu adevărat îndreptățite.

După reorganizarea Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat în cele trei direcții menționate, verificările ulterioare au pus în lumină un număr semnificativ de nereguli, motiv pentru care am dispus eliberarea din funcție a directoarei Letiția Palaga și deschiderea de acțiuni în instanțe și administrative în vederea preluării patrimoniului orașului de la cei care îl folosesc fără drept. Unul dintre aceste cazuri este, cum spuneam, și cel al lui Gabriel Gachi, pe numele căruia Direcția de Fond Locativ a reactivat sentința Judecătoriei din 2011 și a cerut instanței emiterea unui titlu executoriu pentru eliberarea spațiului ocupat abuziv. Nu este lipsit de interes faptul că o verificare a Direcția de Fond Locativ din 2017 a scos la iveală că Gabriel Gachi nici nu locuiește efectiv în locuința municipalității, ci a cedat-o / subînchiriat-o, în mod ilegal, unei alte persoane.

Toate aceste aspecte au fost verificate și de Serviciul Corp Control, iar instituțiile statului vor face lumină cu privire la faptele de fals în activitatea administrativă, la consecințele juridice și economice ale acestor fapte și la cei responsabili.

Așadar, faptul că a folosit, fără drept, un bun al orașului, cu complicitatea unor funcționari ai municipalității, urmat de decizia mea de a ne apăra patrimoniul public arată adevărata cauză a frustrărilor și, de aici, ale atacurilor lui Gabriel Gachi.

***

Atacurile lui Gabriel Gachi, în nume propriu și prin săptămânalul Reporter de Iași, la adresa mea și a familiei mele au început în 2015 și s-au intensificat în 2016, după ce am câștigat mandatul de primar. Am mai spus-o și cred cu tărie că articolele critice la adresa instituțiilor și demnitarilor sunt necesare dacă se bazează pe adevăr și urmăresc interesul public, chiar dacă uneori au tușe, accente și exagerări specifice limbajului jurnalistic. Însă, atacurile la adresa familiilor demnitarilor, câtă vreme membrii acestora nu au nicio legătură cu instituțiile și fondurile publice, sunt intolerabile și de natură să îi descalifice pe autorii acestora.

Mai întâi, Gabriel Gachi a lansat o „anchetă” cu privire la casa soacrei mele, despre care a spus că mi-ar aparține, în condițiile în care imobilul fusese construit din 1998… Subordonații lui Gabriel Gachi au pătruns prin efracție în casa unchiului meu și l-au acuzat că și-a construit-o ilegal, în condițiile în care acesta o dobândise de la Stat în calitatea sa de revoluționar… Despre fratele meu, Ioan Chirica, au scris că ar avea o „avere” imposibil de justificat, constând într-un iaht și o mașină de lux, în condițiile în care era vorba despre o barcă și o mașină din 2001, în valoare de cel mult 3.000 de euro…

Ultima „anchetă”, lansată de Gabriel Gachi în această săptămână, trece însă de zona exagerărilor și a erorilor de documentare și se constituie într-o înșiruire de minciuni sfruntate și interpretări halucinante, fără nicio legătură cu realitatea.

Doar din respect pentru cititorii acestui material „jurnalistic” am studiat documentele din arhiva SC Eurodesign Consulting SRL care demonstrează situația de fapt și pe care doresc să le prezint public.

Astfel, SC Eurodesign Consulting SRL a fost înființată în 2007 și a avut întotdeauna același acționar unic și același administrator (Ioan Chirica), același sediu, același contabil și același cont la aceeași bancă. Pe tot parcursul activității sale economice SC Eurodesign Consulting SRL nu a avut niciun contract cu vreo instituție a statului din Iași, din România ori din altă parte a lumii.

În privința imobilului din localitatea Frasin achiziționat de SC Eurodesign Consulting SRL, afirmația lui Gabriel Gachi că acesta mi-ar aparține este, subliniez de la început, FALSĂ! Bunurile au fost achiziționate în 2014 prin contracte de vânzare – cumpărare încheiate și autentificate notarial la un notar public din localitatea Mihăilești din județul Giurgiu, acolo unde avea sediu firma vânzătoare, același notar care s-a ocupat și de intabularea bunurilor.  Pentru un prim bun, suma convenită pentru vânzare a fost achitată de SC Eurodesign Consulting SRL prin ordin de plată în contul vânzătorului în 26 martie 2014, tot firma cumpărătoare achitând și taxele notariale și impozitele prevăzute de lege. Cea de-a doua proprietate a fot cumpărată de la o persoană fizică ce achiziționase imobilul de la aceeași firmă, iar tranzacția a fost încheiată la același notar public din Mihăilești, la un preț mai mare decât cel plătit de persoana fizică, în data de 9 mai 2014. Și de această dată suma convenită a fost achitată de SC Eurodesign Consulting SRL prin transfer bancar și au fost plătite și onorariul notarului și impozitele legale.

Toate documentele aferente acestor tranzacții sunt asumate de către acționarul unic și administratorul SC Eurodesign Consulting SRL. Toate sumele folosite în cadrul tranzacțiilor și plătite de SC Eurodesign Consulting SRL prin transfer bancar provin din activitatea economică a firmei, așa cum bilanțurile contabile din perioada 2013 – 2015 depuse la Fisc o pot demonstra.

O altă minciună proferată de Gabriel Gachi se referă la construirea imobilelor. În fapt, clădirile despre care s-a vorbit în acest ultim articol comandat au fost construite de către fostul proprietar în baza unei autorizații de construire eliberate de Primăria Frasin în 2006, atunci când SC Eurodesign Consulting SRL încă nu fusese înființată.

După cumpărarea bunurilor, SC Eurodesign Consulting SRL a încheiat un contract, semnat tot de administratorul firmei, cu o companie de construcții din Pojorâta, județul Suceava, iar facturile emise au fost plătite prin transfer bancar, la fel ca și alte lucrări de amenajare, instalații etc.

Acesta este adevărul, legal, clar și verificabil, și aș vrea să repet aici ceea ce i-am transmis și lui Gabriel Gachi, atunci când mi-a solicitat o declarație. Anume, imobilul din Frasin aparține unei firme și, ca atare, nu poate aparține și unei persoane fizice, nici mie și nici măcar fratelui meu. Nu am participat la cumpărarea bunurilor, iar documentele la care m-am referit sunt scoase din arhiva firmei tocmai pentru a informa corect opinia publică. În fine, toate bunurile pe care le dețin sunt înregistrate în declarația de avere postată pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, în conformitate cu legea.

***

Am făcut lungă această trecere în revistă pentru a arăta starea în care a ajuns România de astăzi, în care indivizi certați cu legea și cu bunul simț, utilizând abuziv statutul de jurnalist, pun presiune pe persoane publice sau private pentru a dobândi avantaje personale. De când în săptămânalul Reporter de Iași au început aceste atacuri tot mai multe persoane fizice și reprezentanți ai unor persoane juridice mi-au vorbit de sume cerute și, uneori, și primite de către Gabriel Gachi și sunt dispus și îi chem ca martori atunci când instituțiile statului vor decide să afle mai multe.

Cred că ce am spus mai sus este suficient pentru ca opinia publică să înțeleagă adevărul și resorturile din spatele unor așa-numite „anchete jurnalistice” care vizează activitatea mea de primar și, implicit, a Primăriei Municipiului Iași. În ceea ce mă privește, în vederea clarificării acțiunilor lui Gabriel Gachi, voi continua demersurile în justiție, atât pe linie civilă, cât și penală”.

Mihai Chirica

Primarul Municipiului Iași

Comments

comments

Categoria: informatii publice

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*