Platforma „Business Days” organizează la Iași prima ediție a maratonului „Business Focus”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/03/2018

Luni, 26 martie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc conferința de presă „Business Days”, eveniment care precedă „Business Focus” programat miercuri, 28 martie, când vor participa 350 oameni de afaceri din regiunea Moldovei.

„Business Days” este cea mai complexă platformă de afaceri, de evenimente, dezvoltare profesională și personală din România pentru antreprenori și manageri din toate domeniile de activitate. În 2018, aceste evenimente vor fi organizate în șapte orașe din toate regiunile țării: Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, București, Brașov, Constanța și Târgu- Mureș.

La conferința de presă au participat primarul Iașului, Mihai Chirica, fondatorul și coordonatorul „Business Days”, Laszlo Pacso, precum și câțiva antreprenori locali care vor fi prezenţi în cadrul ediției „Business Focus”.

Primarul Mihai Chirica a felicitat organizatorii evenimentului pentru implicarea în identificarea factorilor care contribuie la creșterea economiei locale și regionale, amintind totodată și de atenția pe care o acordă dezvoltării României diplomații externi și fundațiile din străinătate.

„Recent, am avut la Iași vizita Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Hans Klem, eveniment care a punctat dezvoltarea unui food hub, unde producătorii de alimente aveau oportunitatea de a-și distribui produsele direct către potențialii cumpărători. Este un exemplu de bună practică în vederea susținerii  economiei locale. În perspectivă dorim să organizăm la Iași cel mai mare târg de turism din regiunea Moldovei. În acest sens, am lansat un apel de înființare a Ligii Orașelor Turistice din Regiunea de Nord-Est către primarii din această regiune, cu gândul de a realiza un pol de dezvoltare în turismul local și regional. În altă ordine de idei, la Iași avem un amestec deosebit între cultură, istorie, agrement și petrecere a timpului liber. Turismul  trebuie privit ca o sursă de venit, drept pentru care putem crea o ofertă pe măsură, de exemplu, cu produse tradiționale, respectiv un pachet de condiții care cel puțin să egaleze ce are un turist acasă. Revenind la acest eveniment, «Business Days» aduce în discuție o altă realitate: românii se vor întoarce acasă atunci când locurile de muncă vor fi bine plătite, condițiile de muncă vor fi adaptate profesiei practicate, iar viața socială, religioasă, morală și de familie va rămâne armonioasă față de ce se întâmplă în străinătate”, a punctat primarul Mihai Chirica.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate și concluziile unei cercetări de piață făcute de echipa „Business Days” în perioada ianuarie – martie 2018. Cercetarea a fost realizată în județele din regiunea Moldovei, pe un eșantion de 230 de oameni de afaceri și antreprenori, privind nevoile, problemele și provocările cu care se confruntă operatorii economici și managerii din zona Moldovei.

„Iașul este într-o frumoasă dezvoltare, iar dacă va continua în acest ritm își va atinge potențialul pe care îl merită. Derulând evenimentul din 2010, revenind aici, constatăm în fiecare an că mediul de business și societatea, chiar și administrația locală reușesc să aducă împreună anumite sinergii care stabilesc piloni, pe care Iașul se poate dezvolta sustenabil. Un atu puternic al Iașului este faptul că atrage tinerii din orașele sau județele limitrofe, chiar și din Republica Moldova sau Ucraina. Acest oraș are un potențial bun de dezvoltare, dovedit și de faptul că vin investitori străini din IT și Outsourcing. În plus, tot aici a crescut clasa de mijloc, aspect care reiese din îmbunătățirea modului de trai. Ce putem recomanda acestui oraș este să pună accentul pe diverse zone care să producă automat creștere economică: cultură, turism, religie și spiritualitate, agricultură, alături de subdomenii conexe, precum silvicultura și horticultura. La nivel național rămâne problema migrației forței de muncă înalt calificată, dar și a generației tinere. Astfel se atinge dimensiunea populației unor orașe precum Slatina sau Deva, fiind vorba de 80 000 de români care părăsesc țara anual. Dacă acest trend nu va fi oprit, mediul de afaceri nu va avea de unde să mai angajeze forță de muncă”, a avertizat fondatorul și coordonatorul „Business Days”, Laszlo Pacso.

Organizatorii „Business Days” amintesc faptul că ediţia „Iași Business Focus” este prima din acest an şi va avea loc miercuri, 28 martie, la Hotel International Iași, unde sunt 350 de oameni de afaceri din regiune, 50 de speakeri, experți recunoscuți la nivel național și internațional. Detalii despre programul acestui eveniment pot fi consultate aici: https://www.businessdays.ro/Evenimente/Business-Focus-Iasi/Homepage.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*