Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a fost aprobat în Consiliul Local

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/02/2017

După mai bine de un an de dezbatere publică, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a primit aviz favorabil în şedinţa Consiliului Local de marți, 28 februarie. Elaborat conform documentelor europene, dar şi în concordanţă cu legislaţia naţională, PMUD se referă la perioada 2016 – 2030 şi acoperă Polul de Creştere Iaşi format din Municipiul Iaşi, 13 comune şi 5 comune cu titlul de membru observator în Zona Metropolitană Iași.

PMUD a urmat toate fazele de consultare publică în perioada de definitivare a acestuia, fiind finalizat prin realizarea unui Raport de mediu, acesta primind avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului Iași. PMUD este un plan strategic care stabileşte proiectele cheie de implementat în următorii 15 ani în vederea unui transport sustenabil şi durabil la Iaşi.

„Ieri am făcut o vizită la ADR Nord – Est, unde s-au adunat toţi preşedinţii de consilii judeţene şi primarii oraşelor reşedinţă de judeţ din această regiune. În această ședință am discutat posibilitatea accelerării de atragere a fondurilor europene, unde suntem sub media la nivel naţional, la o cotă de doar 0,86. Sunt lucruri care nu s-au întâmplat într-un mod rezonabil şi căutăm soluţii pentru grăbirea procesului de atragere a resurselor financiare, atât la nivel legislativ, cât şi la nivelul depunerii de proiecte. Din cele aproximativ 58,3 milioane de euro alocate Polului de Dezvoltare Iaşi, circa 48 de milioane de euro vor fi investite în proiecte de infrastructură ce vizează mobilitatea urbană ”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre alte obiective, PMUD urmăreşte implementarea de proiecte care să asigure un transport public integrat, eficient şi accesibil, încurajarea deplasărilor cu bicicleta, îmbunătăţirea siguranţei şi a condiţiilor de mediu.

Planul de acţiune vizează intervenţii asupra reţelei stradale, printre proiectele luate în discuţie fiind, spre exemplu: realizarea unei variante de ocolire Sud pentru traficul uşor, realizarea unei legături între zona comercială ERA – Centură uşoară Sud – DC 27, reorganizarea circulaţiei pe Bv. Independenţei, varianta de suprateran pietonal și pentru biciclete între cartierul Carpați și Piața Nicolina, reabilitarea str. Trei Fântâni. În ceea ce priveşte transportul public, PMUD presupune proiecte de reabilitare a infrastructurii de tramvai în zonele Vladimirescu, Pădurii, Țuțora, reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi ‐ Dancu, sistem de managementul transportului public şi e‐ticketing, înnoirea parcului de vehicule destinat transportului public, extinderea şi modernizarea depourilor din municipiul Iaşi.

Comments

comments

Categoria: Consiliul Local

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*