Pietonalul Ştefan cel Mare, pregătit pentru sărbători

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/04/2014

Pietonalul Ştefan cel Mare se va transforma în perioada sărbătorilor pascale. Iepuraşi, ouă încondeiate, arbori ornamentali şi un uriaş coş de flori vor decora istorica arteră a Iaşului. Amenajările au început în această săptămână şi vor fi definitivate până sâmbătă.

115 jardiniere
Decoraţiunile de Paşti includ ornamente specifice. În dreptul intrării în curtea Mitropoliei va fi amplasată o decoraţiune ce va avea în centru un iepure cu o înălţime de 4 metri, iar pe esplanada Teatrului Naţional va fi montat un uriaş buchet de flori cu o lungime de 6 metri şi o înălţime de 2,5 metri. De asemenea, în spaţiul pietonalului vor fi montate ouă decorative pictate cu motive pascale şi cu imagini ale monumentelor religioase emblematice ale Iaşului. „Ca noutate, în acest an, pe pietonal vor fi amplasate ouă ornamentale pe care copii le vor putea picta. O parte din elementele decorative le avem din anii precedenţi, altele cum ar fi coşul de flori şi grupul ornamental cu iepurele vor fi montate pentru prima dată la Iaşi.

În jur de 115 jardiniere de diferite dimensiuni, cu arbori, arbuşti şi flori vor fi grupate de-a lungul bulevardului. Jardinierele vor avea o parte din ele arbori ornamentali din speciile pe care le-am avut şi anul trecut: prun roşu, arţar, cireş, magnolii, camelii. Vor fi şi aliniamente cu flori specifice perioadei”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

casute st cel mare 02

46 de comercianţi
La începutul săptămânii viitoare vor fi deschise şi activităţile comerciale şi artistice prilejuite de apropiatele sărbători religioase. În faţa Palatului Roznovanu vor fi montate 18 căsuţe de lemn în care vor fi găzduiţi 18 comercianţi de produse specifice. De asemenea, în faţa Bisericii Trei Ierarhi au fost deja montate pavilioanele pentru producătorii de obiecte de artizanat, hand-made, ouă încondeiate şi alte produse cu specific pascal. „Sunt 28 de comercianţi care şi-au anunţat prezenţa în cadrul pavilioanelor. Avem şi o propunere de la Mănăstirea Dragomirna care vor să vină cu o expoziţie de pictură religioasă”, a detaliat viceprimarul. Pentru activităţile comerciale, spaţiile vor fi închiriate cu tariful de 3 lei/mp/zi, dar rămân gratuite spaţiile de expoziţii sau activităţi care nu au caracter comercial. Bugetul estimat pentru întreaga amenajare de Paşti se ridică la aproximativ 35.000 de euro. Decorarea pietonalul şi spaţiile pentru târguri sunt realizate de societatea municipalităţii, Servicii Publice SA.

„Vagonul cu iepuraşi”
Şi Regia de transport în comun pregăteşte acţiuni cu ocazia sărbătorilor. Astfel, sâmbătă, 12 aprilie va fi inaugurat „Vagonul cu iepuraşi”, un tramvai pictat de studenţi de la Facultatea de Arte şi care va circula pe toate traseele din municipiu. „Pentru perioada pascală, cu acest tramvai se va putea călători gratuit. De asemenea, în această perioadă, va fi în circulaţie şi tramvaiul de epocă al RATP”, a precizat edilul.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*