Pictorul Valeriu Gonceriuc, omagiat în Parcul Copou

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/05/2011

În perioada 29 mai – 15 iunie 2011, Galeria “La Gard” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” găzduieşte expoziţia pictorului Valeriu Gonceariuc.

Galeria „La Gard” este deschisă nonstop,  cu ajutorul a 16 panouri expuse pe gardul Parcului Copou din Iaşi. Printr-un concept nonconformist, care-şi propune apropierea publicului larg de artă – şi invers – „La Gard” este singura galerie din România ce prezintă  în aer liber, permanent, o expoziţie de artă plastică.

“Vizitîndu-i atelierul, i-am contemplat tablourile. Gîndul m-a dus la Bosh, dar şi la pictura rupestră… La un Bosh trecut printr-o sită postmodernă, unde sensul parabolelor nu mai e atît de limpede ca în arta precursorilor. Privindu-i tablourile, am trăit o senzaţie ciudată. Pictura lui Valeriu Gonceariuc seamană cu un peisaj subacvatic. E ca şi cum ai înota pe fundul unei bălţi mirifice, încercînd să identifici plantele şi animalele fantastice ce-şi fac apariţia în jur. Sau e ca şi cum te-ai scufunda în interiorul propriului subconştient, coborînd în timp pînă la adîncimi nebănuite, cînd percepeai lumea din interiorul pîntecului matern, înconjurat de plasma lichidului amniotic protector. Cred că pictura lui Valeriu Gonceariuc  are o strînsă legătura cu rememorarea inconştientă a acelui paradis. Siluetele nu se disting întotdeuna clar, ele sînt înconjurate de un halou de lumină. De aici, cred, şi nota de fantasic pe care o degajă tablourile sale.”, spune Nichita Danilov, directorul casei de Cultură “Mihai Ursachi” din Iaşi, iniţiatorul galeriei “la Gard”.


Valeriu Gongeariuc (n. 22 iunie 1941, Ungheni-Bălţi) a urmat cursurile Facultăţii de Istorie – Filosofie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în anul 1963, 6 ani mai târziu absolvind şi Institutul de Arte Plastice Napoca, specialitatea pictură.

Printre expoziţiile personale se numără cele din anii 1976 – Galeria „Cupola“,1980 – Galeria „Cupola“ şi „Cronica“ din Iaşi, 1987 – Muzeul de Artă din Iaşi, 2000 – Salonul de Artă Bankorex din Piatra Neamţ, 2007 – Galeria de Artă „Dana“din Iaşi, 2010 – Galeria „Căminul artei” din Bucureşti sau 2011 – Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi

A participat de asemenea la expoziţii colective printre care amintim Saloanele ARTIS din Iaşi în perioada 1975- 2009, Saloanele Moldovei, Saloanele de Artă Vizuală din Bacău între 1998 şi 2008,  ”Transparenţa valorii, dincolo de formă şi culoare” la Muzeul Judeţean Botoşani sau Galeria de Artă ”DANA” din Iaşi.

Nu a lipsit nici de la taberele de creaţie organizate în diverşi ani la Lăzarea, Bârnova, Cotu Morii, Ciric, Vatra Dornei, Suceviţa, Sighişoara, având participări la expoziţii internaţionale organizate în Franţa, Polonia, Austria sau Republica Moldova.

Valeriu Gongeariuc este cadru didactic la Universitatea de Arte „G. Enescu“ din Iaşi şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*