Piața Prieteniei Româno – Americane, inaugurată la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/11/2017

Vineri, 3 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații militare româno-americane și a sosirii Misiunii Americane la Iași, a fost inaugurat Parcul Prieteniei Româno – Americane „Woodrow Wilson”. Situat lângă Biserica Bărboi, parcul este delimitat de esplanada Costache Negri, strada Golia, strada Cuza Vodă, strada Elena Doamna, Biserica Bărboi și stradela Bărboi. Tot astăzi a fost inaugurată și aleea care poartă numele lt. col. Henry Watkins Anderson, șeful Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani în Primul Război Mondial.

„Începând cu luna decembrie 2016 marcăm împlinirea a 100 de ani de când Iașul a fost capitală de război și, în acest scop, merită evidențiat rolul pe care l-a avut orașul nostru acum un secol din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Un moment important l-a constituit sosirea Misiunii Militare Americane în Iași, pe data de 3 septembrie 1917. Astăzi, la 100 de ani după acel moment, ne arătăm astfel prețuirea pentru efortul pe care poporul american l-a făcut atunci pentru poporul român. Statele Unite ale Americii vor rămâne veșnic în istoria României ca stat prieten, ca stat care a sprijinit România și românii și ca stat care contribuie în continuare pentru bunul mers al societății românești”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La ceremonie au mai luat cuvântul prefectul Marian Șerbescu, Preasfinția Sa Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, istoricul Sorin Iftimi, la eveniment participând și cadre militare, veterani de război și membri ai Crucii Roșii – Filiala Iași. La eveniment au participat și reprezentanți ai misiunii diplomatice americane în România.

„În discursul din 8 ianuarie 1918 președintele Woodrow Wilson a expus principiile care ar trebui să ne unească pe toți. Este vorba despre cele 14 puncte care confirmă dreptul fiecărui popor în stabilirea propriului viitor, precum și importanța unei lumi democratice și libere. Acest parc și această alee să ne amintească de prietenia dintre cele două state, de parteneriatul care a fost susținut și de eforturile celor de la Crucea Roșie, al militarilor, dar și al cetățenilor din ambele state. Când ne uităm la acest frumos spațiu să ne gândim la pace, colaborare și viitor”, a spus Abigail Rupp, adjunct al Șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România.

Crucea Roşie Americană, sprijin pentru Iaşi

Cu aceeași ocazie a fost inaugurată și aleea care poartă numele lt. col. Henry Watkins Anderson, șeful Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani în Primul Război Mondial. Este vorba despre aleea care pornește din stradela Bărboi și continuă până în strada Elena Doamna (din fața Bisericii Bărboi până la trecerea de pietoni din dreptul noului Palat de Justiție).

Lt. col. Henry Watkins Anderson a înființat și coordonat cu succes activitatea Comisiei care și-a desfășurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari. Rolul umanitar și moral al Misiunii Crucii Roșii Americane în perioada septembrie 1917 – martie 1918 a fost excepțional, contribuind în mare măsură, alături de personalul medical român, francez, britanic, rusesc și italian, la depășirea situației dramatice și îmbunătățirea stării de sănătate a populației și armatei române pe teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale. Sute de mii de civil și militari români au beneficiat astfel de generosul ajutor umanitar oferit de Crucea Roșie Americană în timpul Primului Război Mondial, dar și ulterior.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*