Pasajul Băncilă: a fost montată structura metalică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/10/2013

Lucrările la pasajul suprateran Octav Băncilă sunt în plină desfăşurare, în această săptămână constructorii finalizând montarea tablierului pe tronsonul dinspre Păcurari – Canta. Elementele metalice ale structurii pasajului au fost ridicate deasupra străzii cu ajutorul unei macarale speciale, zilele trecute fiind amplasat un tablier cu o lungime de 24 de metri şi 78 de tone, peste liniile de tramvai.

Zilele trecute a fost amplasat un tablier cu o lungime de 24 de metri şi 78 de tone, peste liniile de tramvai

Zilele trecute a fost amplasat un tablier cu o lungime de 24 de metri şi 78 de tone, peste liniile de tramvai

Piloni provizorii

Pentru a fixa structura metalică au fost instalaţi piloni provizorii, aceştia urmând a fi demontaţi după ce vor fi făcute legăturile cu stâlpii din beton. Prin lucrările din această perioadă, constructorii speră să definitiveze structura pasajului pe porţiunea dinspre Păcurari. Firmele de construcţii intenţionează să continue lucrările de montaj şi pregătire a structurii, dacă vremea va permite. În acest an se doreşte definitivarea devierilor de reţele de apă şi utilităţi, acum acestea fiind în execuţie pe tronsonul dinspre cartierul Alexandru cel Bun.

Conform planificării şantierului, anul viitor urmează ca tablierul să fie montat şi deasupra căii ferate spre intersecţia Ţigarete. În total, structura metalică a pasajului va cântări 900 de tone, pe această fundaţie urmând să fie turnat beton şi, ulterior, asfaltul carosabilului.

Devierea reţelelor

Lucrările la pasaj au început la finalul anului trecut cu săpăturile pentru pilonii de susţinere şi devierea reţelelor de utilităţi din zona aferentă construcţiei. În vara acestui an a fost montat primul element metalic la intersecţia dintre Moara de Foc şi strada Octav Băncilă. Pasajul, unul din cele mai ample şi spectaculoase obiective de investiţii din municipiu, urmează să fie definitivat spre sfârşitul anului 2014, când este preconizată şi deschiderea circulaţiei.

Cifrele proiectului

pasaj bancila (1)Pasarela Octav Bancilă va avea o singură bandă pe sens, lăţimea totală a carosabilului fiind de 7,8 metri. Pasarela va trece deasupra  liniilor de cale ferată din zona Ţigarete şi a străzii Moara de Foc pentru a ajunge în Păcurari, în zona intersecţiei străzii Arcu cu strada Octav Băncilă. Lungimea totală a pasajului suprateran este de 532 metri. Pe partea cartierului Alexandru, accesul pe pasaj se va putea face de pe străzile Tabacului, şos. Naţională şi Sarmizegetusa iar în Păcurari – pe strada Arcu şi strada Păcurari. Conform proiectului, în actuala intersecţie de la biserica Catolică Sf. Anton va fi amenajat un sens giratoriu care să ofere un trafic fluid de urcare – coborâre.

Construcţia pasajului face parte din cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de 87 milioane lei. În pararel cu ridicarea pasarelei, prin proiectul european sunt modernizate complet străzile adiacente, în lungime de 6,3 km şi trotuarele aferente. Totodată vor fi amenajate şi piste pentru biciclişti. Lucrările se desfăşoară pe 9 străzi: Sarmizegetusa, Strămoşilor, Tabacului, Columnei, Vitejilor, Muşatini, Plăieşilor, Petru Poni, Toma Cozma.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*