Pariu pe criptomonede: un ieșean vrea să lanseze prima monedă virtuală locală din România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/04/2018

Pentru mulți români, Bitcoin rămâne la stadiul de termen excentric, care pierde teren în fața unor automatisme financiare cu care majoritatea populației s-a obișnuit. Absolvent al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, Gabriel Dumitru a trecut rapid de la statutul de inginer la cel de „miner” al monedelor virtuale. La sfârșitul anului 2017, tânărul căuta o soluție ca proiectele comunității locale să își găsească mai ușor o sursă de finanțare. Așa a apărut „Localis”-prima monedă virtuală locală din România, un sistem de plată alternativ ce urmează a deveni funcțional în următoarele luni la Iași.

 

Traiectoria: de la balonul lansat în stratosferă la „moneda fericirii”

În primăvara anului 2016, Gabriel Dumitru ajungea în atenția publicului larg printr-o lansare în stratosferă a unui balon meteo cu heliu. Scopul era ca balonul să ajungă la mai bine de 30 de kilometri înălțime, unde acesta să măsoare temperatura, umiditatea și magnetismul, și să realizeze fotografii spectaculoase ale curburii Pământului. În același an, a strârnit interesul mai multor publicații internaționale prin lansarea aplicației moodcrawler.org, unde își crea propria amprentă în ceea ce privește criptomonedele (monedele virtuale).

„Ideea a venit după ce participasem la o conferință organizată la Bruxelles «Bitcoin Business». Aveam în minte un astfel de proiect, care să schimbe stările oamenilor, să devină pozitivi, așa că am ales această denumire: Mood Coin. Ulterior, am căutat pe cineva care să facă marketing pe platformă. Așa am cunoscut-o pe Ines, am discutat despre proiect, iar după șapte luni mi-a devenit soție. Aplicația avea scopul să creeze o economie internă, sprijinul fiiind reciproc. Indiferent de situația invocată și de problemele semnalate, se găseau soluții, de aici rezultând și latura pragmatică a aplicației” mărturisește Gabriel Dumitriu.

Localis-prima monedă virtuală locală din România

Mizând pe conceptul „smart city”, prin tranzacționarea LOCALIS, banii strânși într-un fond de investiții vor putea fi folosiți pentru revitalizarea Iasului, determinând cetățenii să fie mai responsabili și să ajute la dezvoltarea micilor afaceri, inclusiv la creșterea economiei orașului. Conceptul de monedă virtuală locală nu este nou, pentru că există deja în Austria, Canada, Israel, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Gabriel Dumitriu spune că totul pornește de la educație, cea financiară: istoria banului, parcurgerea diferitelor cursuri de învățare a unor elemente tehnice, extrem de importante pentru a derula tranzacții „deștepte”. Dacă moneda digitală este exploatată la momente potrivite, banii obținuți pot însemna pe rând: salariul minim pe economie, o călătorie, o mașină, o casă și alte bunuri de valoare.

„În ceea ce privește Localis, totul a plecat de la întrebarea: cum ar fi să se investească permanent în Iași. Moneda va fi la paritate 1 la 1 cu leul, va putea fi cumpărată doar din shop-urile locale, partenere ale acestui program. Am discutat până acum cu opt intreprinzători din Iași, fiind vorba de localuri, cafenele, restaurante, care sunt de acord cu acest sistem de plată. În plus, trei ONG-uri mă susțin. Mecanismul este simplu. Shop-ul va oferi un discount la produse, dacă acestea se cumpără cu Localis. Fiscal vorbind, această monedă va avea același statut cu cel al unui voucher. Discount-urile însumate vor constitui un fond de investiții, iar la final de lună toți partenerii incluși în program vor vota către ce proiect civic/comunitar se vor duce banii, scopul fiind revitalizarea orașului. Vorbim, de exemplu: de reciclarea selectivă, crerea unei piste pentru bicicliști sau revitalizarea unui parc pentru copii.” a încheiat Gabriel.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Categoria: economie,IT

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*