Parcul de tramvaie al Municipiului Iași va fi înnoit

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/01/2019

Primăria Municipiului Iași continuă procesul de modernizare a parcului de mijloace de transport în comun. Astfel, pe 12 martie, va avea loc licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public urban de călători. Cumpărătorul este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), iar beneficiarul va fi Municipiul Iași.

Valoarea totala estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, de fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achiziție se bazează pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional (POR) – Axa 4.1.

Caracteristici tehnice

Tramvaiele vor avea o capacitate de transport de minim 55 persoane pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim 6 accesibile din low floor, și de 165 de locui în picioare.

Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, echipamente wireless pentru emisia şi recepţia semnalelor privind funcţionarea şi modificări intervenite în exploatare, precum şi cu sistem de supraveghere video. Călătorii vor beneficia de internet wireless, iar tramvaiele vor fi dotate inclusiv cu sistem GPS.

Conform caietului de sarcini, garanția funcționării tramvaielor va fi de minim 350.000 kilometri sau minim cinci ani (care condiție se îndeplinește prima) de la data punerii în exploatare. Rutele pe care vor circula primele 16 vehicule sunt traseele 1, 3, 7, 8 şi 13. Pe toate traseele vor fi alocate câte trei tramvaie, cu excepţia traseului 7, unde vor fi repartizate patru tramvaie.

Iașul va avea și autobuze electrice

Pe lângă acestea, Municipiul Iași va avea și 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Astfel, prin două proiecte coordonate tot de MDRAP, vor fi achiziționate 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, fiind alocate sume și pentru șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă, respectiv 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, pentru care vor fi construite șapte stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a primului set este de 14,59 milioane de euro, iar durata estimată de realizare a proiectului de 21 de luni. Valoarea totală estimată a celui de-al doilea set este de 14,32 milioane de euro, proiectul urmând a se finaliza în 28 de luni.

Alte investiții cu fonduri europene

Totodată, municipalitatea ieșeană va achiziționa încă 16 tramvaie prin POR – Axa 4.1, prin trei proiecte care prevăd și modernizarea căii de rulare:

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.517,70 lei, inclusiv TVA;

Proiectul „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.261,72 lei, inclusiv TVA;

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu și a podului Ciurchi II” include și achiziționarea a patru tramvaie. Valoarea totală este 104.022.632 lei, cu TVA.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*