Parc al Prieteniei Româno-Americane la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/10/2017

În cadrul demersurilor de celebrare a Centenarului Sosirii Misiunii Americane la Iași și pentru a omagia rolul pe care președintele SUA Woodrow Wilson l-a avut în încheierea Primului Război Mondial și în configurarea păcii postbelice, vineri, 3 noiembrie, de la ora 13.30, în scuarul special amenajat din arealul Tg. Cucu – Biserica Bărboi, va avea loc inaugurarea Parcului Prieteniei Româno-Americane „Woodrow Wilson” și a Aleii „Lt. col. Henry Watkins Anderson”.

„În perioada preşedintelui Woodrow Wilson s-au petrecut acţiunile armatei americane pe teritoriul României din timpul primului Război Mondial, în special la Iaşi. În acelaşi timp, ofiţerul Henry Watkins Anderson a coordonat misiunea  americană la Iaşi şi merită toată preţuirea noastră. Pe această cale, vreau să mulţumesc Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, care a rămas consecventă pe traseul comun început cu mai mulţi ani în urmă. Îi mulţumesc personal Excelenţei Sale, domnul Ambasador Hans Klemm, pentru ultima vizită pe care a făcut-o la Iaşi, cu prilejul deschiderii anului universitar la Universitatea «Al. I. Cuza». În parc vor fi arborate steagul României, al Uniunii Europene din care facem parte, al SUA, prietenul nostru şi al NATO, aliatul nostru. Este un moment de reparaţie istorică, prin care arătăm că nu uităm rolul jucat de Statele Unite ale Americii în scrierea proiectului României Mari, împreună cu alte naţiuni prietene, printre care cea dintâi este Franţa. Acest parc se află în apropierea Pieţei Prieteniei Româno – Israeliene şi mulţumesc Ambasadei Israelului că a acceptat înfiinţarea acestui obiectiv, iar traseul continuă cu Piaţa Prieteniei Româno – Elene. Prin urmare, reuşim să facem din zona centrală una cosmopolită care aminteşte de istoria acestui popor şi a statelor care ne sunt prietene”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Unul dintre momentele importante pentru istoria orașului Iași și a României din perioada Primului Război Mondial l-a constituit sosirea Misiunii Americane, condusă de Lt. col. Henry Watkins Anderson, în Iași, pe data de 3 septembrie 1917. De altfel, participarea României, a cărei Capitală s-a aflat la Iași în perioada decembrie 1916 – noiembrie 1918, la Primul Război Mondial a fost elogiată de Președintele SUA, Woodrow Wilson, care, într-un mesaj adresat Regelui Ferdinand I, afirma: „Cetățenii Statelor Unite au urmărit cu sentimente de cea mai caldă simpatie și admirație lupta curajoasă a Maiestății Voastre și a poporului român de a feri de dominația militarismului german integritatea țării și libertatea națională”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*