Palatul Culturii, redeschis publicului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/04/2016

Supus timp de opt ani unui amplu proces de reabilitare, Palatul Culturii a fost redeschis publicului. După inaugurarea oficială de la începutul săptămânii, cel mai important turistic şi cultural al Iaşului reintră în circuitul muzeal.

 

Mii de locuitori ai Iaşului au vizitat Palatul Culturii, miercuri, 27 aprilie, în cadrul Zilei Porţilor Deschise. Primăria Municipiului Iaşi a alocat 400.000 de lei în vederea reintrării Palatului Culturii în circuitul de vizitare în condiţii optime. Totodată, pentru promovare, municipalitatea ieşeană a contribuit cu suma de 50.000 de lei. Inaugurarea oficială a Palatului a avut loc luni, 25 aprilie. Alături de autorităţile locale, la eveniment a participat şi conducerea Guvernului. „După prea mulţi ani în care ne pierdusem speranţa, a fost nevoie de un acord între factorii de decizie centrali şi locali astfel încât cel mai emblematic şi mai drag simbol al Moldovei să revină în viaţa oraşului nostru. Împreună, am dovedit că, atunci când există raţiune şi dialog, Iaşul se schimbă în bine”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica. Evenimentul s-a finalizat cu un concert de gală susţinut de către pianista Raluca Ştirbăţ şi un cocktail. După ziua de 27 aprilie, programul de vizitare al muzeelor va fi de marţi până duminică, între orele 10.00-17.00, cu excepţia sărbătorilor legale. Muzeele vor fi închise în zilele de 1 şi 2 mai, în timp ce pe 30 aprilie vor funcţiona între orele 10.00-14.00.

 

Patrimoniu inestimabil

Redeschiderea Palatului Culturii presupune reluarea activităţii celor patru muzee componente ale Complexului Muzeal Moldova, binecunoscute pentru exponatele de valoare admirate de-a lungul anilor de mii de vizitatori. Astfel, Muzeul de Artă organizează expoziţiile “Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”, „Artişti ieşeni contemporani” şi „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi” în cadrul „Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România” (SIMAP). Muzeul de Istorie a Moldovei prezintă expoziţia „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”, în spaţiile care pun în valoare ruinele Curţii Domneşti, evidenţiind rolul de reşedinţă fortificată, supusă mereu asalturilor militare. Colecţiile de arme albe şi de foc, expuse cu acest prilej, dau viaţă vechilor ziduri, evocând vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei. Expoziţia oferă o perspectivă inedită asupra posibilităţilor de exprimare ale „limbajului muzeal”, prin integrarea unor soluţii tehnice inovatoare în spaţiul muzeal, ca de exemplu „instalaţiile” cu elemente de sunet şi animaţie.

Vizitatori palat

Colecţii de valoare

La rândul său, Muzeul Etnografic al Moldovei propune publicului expoziţiile „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă” şi „Cotidianul ţărănesc. Inventivitate şi pragmatism”,  care surprind cele doua coordonate fundamentale din viaţa civilizaţiei arhaice româneşti: sărbătorescul şi cotidianul. Expoziţiile creează pentru publicul vizitator o legătură ştiinţifică, artistică şi spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat şi îngrijorător proces de disoluţie. Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” invită vizitatorii să descopere în cadrul expoziţiei Instrumente de muzică mecanică o gamă variate de automate muzicale (cutii şi ceasuri muzicale, simfonioane şi polifoane, piane mecanice, patefoane şi gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios construit şi design, evidenţiind, de asemenea, multitudinea de modele şi suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonită, discuri de vinil). De asemenea, cu prilejul redeschiderii Palatului Culturii, publicul ieşean va putea admira două expoziţii itinerante de mare prestigiu: „Aurul şi argintul antic al României” (proiect al Muzeului Naţional de Istorie al României în care şi Palatul Culturii contribuie cu piese de tezaur) şi „Artă şi ceremonial la mesele regale” (organizată de Muzeul Naţional Peleş).

Vizitatori palat 2

Renovări de anvergură

Lucrările de reparare şi reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate în august 2008. Proiectul prevedea consolidări cu centuri de beton armat a planşeelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală, au fost prevăzute intervenţii de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate şi protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolaţii orizontale, reparaţii totale ale tâmplăriilor din lemn şi metal. De asemenea, s-a avut în vedere înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparaţii ale pardoselilor din marmură şi a scărilor din mozaic, restaurarea integrală a faţadelor.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*