Palatul Braunstein va fi reabilitat cu fonduri europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/07/2018

Primăria Municipiului Iași va solicita fonduri europene pentru consolidarea și refuncționalizarea Palatului Braunstein. În acest sens, municipalitatea va reface indicatorii tehnico-economici ai proiectului, un document în acest sens urmând a figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de marți, 10 iulie.

„Avem posibilitatea de a obține fonduri europene pentru Palatul Braunstein, un monument emblematic al Iașului. Vom convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru ca ulterior proiectul să poată fi depus pentru obținerea de fonduri europene. Valoarea actualizată a proiectului este 16.027.968,79 lei, fără TVA, respectiv 19.073.281 lei, cu TVA. După depunerea acestui proiect și validarea cererii de finanțare, vom reuși să recuperăm toate sumele eligibile”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe 30 martie edilul Iașului a semnat ordinul de demarare a lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a Palatului Braunstein, începând cu data de 2 aprilie. Lucrările avansează și sunt executate de Asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia. Valoarea totală a proiectului este de 20.037.244 de lei, fără TVA. Execuția lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanție a acestora urmând a fi de minim 60 de luni.

Scurt istoric

Proiectul „Consolidare şi refuncţionalizare Palat Braunstein” a fost depus în primăvara anului 2017 la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE) pentru a fi finanțat prin Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul a fost evaluat cu 73,84 de puncte, fiind depunctat din cauza unor deficiențe legate de accesul în clădire și care țin de problema locuinţelor care au fost construite în anii ’60 în vecinătatea sa. Primăria a contestat în instanță evaluarea ADRNE, iar judecătorii au dat dreptate municipalității ieșene, solicitând ca proiectul să fie declarat eligibil și finanțabil.

 

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*