Palatul Braunstein va fi reabilitat

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/02/2013

Unul dintre simbolurile municipiului Iaşi, Palatul Braunstein, aflat într-un stadiu avansat de degradare, va fi supus unui proces de reabilitare. Imobilul a intrat recent în administrarea Primăriei Iaşi şi va fi refăcut. Şefii Primăriei caută soluţii de finanţare, cel mai probabil investiţia se va realiza cu fonduri europene.
Se face documentaţia

Palatul Braunstein a fost ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea si, alaturi de Hotelul Traian, aminteste de vechea Piaţă a Unirii

Palatul Braunstein, ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea şi folosit timp îndelungat drept spaţiu de locuinţe, va intra într-un amplu proiect de consolidare şi reabilitare. Primăria Iaşi a câştigat în instanţă dreptul de administrare totală a clădirii care găzduieşte şi Galeriile Cupola. “Pe viitor, această clădire nu va mai fi una de locuit. O să regândim spaţiul imobilului. Am început lucrul la documentaţie pentru a prinde clădirea într-un proiect cu fonduri europene. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Primul pas va fi relocarea familiilor care încă mai stau acolo, iar mai apoi finalizarea documentaţiei şi accesarea fondurilor pentru reabilitarea palatului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. În acest sens a fost făcută expertiza tehnică a imobilului, documentaţie care va sta la baza depunerii proiectului.

După refacere, o posibilă funcţiune a clădirii ar fi aceea de muzeu sau galerie de artă. Totodată, la etaj, clădirea ar putea servi drept spaţiu de birouri.
Trecut tumultuos
Palatul Braunstein a fost ridicat de antreprenorul Adolf Braunstein, un evreu bogat, care deţinea prăvălii de-a lungul străzii Cuza Vodă. Clădirea a servit ca hotel şi sediu de bancă, iar ulterior a fost transformată în redacţii ale unor ziare, în sedii ale unor firme particulare sau a găzduit partide politice. În 1920, Partidul Ţărănesc a avut drept sediu Palatul Braunstein, în 1935 magazinul de bijuterii “Cristal” s-a aflat la parterul imobilului. În anii 1970, acolo s-a mutat magazinul “Victoria”. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. Palatul Braunstein a rezistat inundaţiilor din 1932, bombardamentelor din 1944 şi cutremurului din ’77.

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*