Oraşe înfrăţite cu Iaşul – episodul 3: Villeneuve d’Ascq, dinamism şi tradiţie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/01/2011

Curierul de Iasi continuă serialul prezentării oraşelor înfrăţite cu Iaşul.

Pe 17 octombrie 2003, Villeneuve d’Ascq a semnat un protocol de asociere privilegiată cu Iaşul, pentru ca, în februarie 2006, înfraţirea dintre cele două oraşe să devină oficială. Schimbul de experienţă dintre municipalităţi a dus la înfiinţarea în Iaşi a Centrelor de Cartier, locaţii destinate unei mai bune comunicări cu cetăţenii.

„Oraşul nou”

Villeneuve – d’Ascq se află în nordul Franţei, fiind unul dintre principalele oraşe ale Comunităţii Urbane Lille, aflat la intersecţia principalelor căi rutiere ce fac legătura între Paris, Gand, Anvers, Bruxelles. A luat fiinţă prin unirea comunelor Ascq, Annappes şi Flers – lez – Lille, noul oraş fiind supranumit „tehnopolisul verde” datorită prezenţei a numeroase companii într-un mediu ambiental plăcut. Dincolo de facilităţile academice, ştiinţifice şi de afaceri, Villeneuve d’Ascq este faimos şi graţie sportului, prin cele două mari stadioane aflate în zonă, dar şi istoriei. Vestigiile arheologice arată faptul că rădăcinile oraşului se regăsesc în timpul administraţiei romane.

Villeneuve, important centru economic

Primarii oraşului au fost preocupaţi de menţinerea echilibrului dintre mediul înconjurător şi dezvoltarea economică. Interesant este faptul că, din 1977, doar doi edili au fost în fruntea urbei, Gerard Caudron şi Jean – Michel Stievenard, ambii membri ai Partidului Socialist. În 2010, bugetul oraşului a fost de circa 118.000.000 de euro, iar principalele domenii de investiţii au fost: învăţământ (28,06%), cultură (21,56%), întreţinerea spaţiilor publice (13,8%), sport şi agrement (12,09%).

Mediul economic din Villeneuve d’Ascq este unul bine dezvoltat. În oraş îşi au sediul central o serie de companii de mare prestigiu, precum Bonduelle, Cofidis, Decathlon, Netasq, Orange. În Villeneuve se află departamentul nordic al serviciului Meteo France, precum şi o fabrică Rhone – Poulenc, un brand celebru în industria farmaceutică. Grupul comercial Auchan este prezent în oraş cu numeroase supermarketuri, iar mallul Heron Parc are o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi.

Oraş academic

Un indiciu elocvent al dimensiunii academice a oraşului Villeneuve d’Ascq îl constituie faptul că, pe lângă cei 65.042 de locuitori, circa 42.000 de studenţi vin anual în localitate, făcând ca media de vârstă să scadă la 29 de ani. Aşadar, un oraş tânăr, ce respiră optimism şi inteligenţă. Studenţilor li se adaugă 2.500 de cercetători, lucru care face din Villeneuve un oraş academic de cea mai mare importanţă. Oraşul găzduieşte două mari campusuri universitare. Principalele instituţii de învăţământ superior sunt Universitatea Lille 1 şi Universitatea Charles de Gaulle – Lille 3. De asemenea, Villeneuve se poate mândri cu Universitatea Tehnică, Şcoala naţională superioară de arhitectură, Şcoala naţională superioară de chimie, etc. Oraşul universitar este dotat cu 200 de laboratoare de cercetare, dintre care 31 sunt incluse în Centrul Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică. Tehnopolisul din Villeneuve deţine şi Parcul Ştiinţific European „Haute Borne”, în suprafaţă de 150 de hectare.

Sportul, la mare preţ

Dezvoltarea sportivă a oraşului este una impresionantă, Villeneuve deţinând numeroase distincţii în acest domeniu. În 1994, prestigiosul cotidian L’Equipe plasa oraşul într-un top al celor mai „sportive” 5 oraşe ale Franţei, pentru ca în 1999 să ocupe primul loc. Această performanţă se datorează imenselor investiţii în educaţia sportivă. În 2009, nu mai puţin de 21.700 de locuitori erau legitimaţi la diverse cluburi, practic unul din trei cetăţeni ai oraşului practică activităţi sportive în mod constant. În Villeneuve există 158 de asociaţii şi cluburi, 14% din bugetul oraşului fiind alocat sportului. Amatorii de fotbal îl pot practica pe cele 16 terenuri de profil, iar rugbiştii au la dispoziţie două arene. În oraş se află două mari stadioane: Stadium Nord (21.650 locuri) şi Grand Stade Lille Metropole (50.186 locuri), acesta din urmă urmând să găzduiască o parte din meciurile care vor avea loc în cadrul turneului final al Campionatului European UEFA 2016.

Emancipare prin cultură

Villeneuve este un oraş profund cultural, cu o istorie deosebită şi un patrimoniu pe măsură. Unul dintre cele mai vizitate muzee îl reprezintă Memorialul Ascq 1944. Acesta este dedicat memoriei celor 86 de locuitori ai oraşului asasinaţi pe 1 aprilie 1944 de către trupele SS Hitlerjugend. În perioada 25 martie – 6 aprilie 2004, corul “Juvenes Ecclesiae” al catedralei “Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi a susţinut un concert în Villeneuve, în memoria celor ucişi în 1944.

Patrimoniul muzeistic este completat de către Musee de chateau de Flers, Musee de moulins, Musee de plain air, Musee de teroir, Musee de l’ecole, Parcul arheologic Asnapio. Peisajul istoric este alcătuit şi din cele patru castele aflate în oraş: de Flers, de Brigode, du Sart şi du Recueil, toate fiind construite în secolele XVIII – XIX şi aparţinând unor importante familii nobiliare. Tradiţia religioasă poate fi regăsită în cele patru mari catedrale: Saint – Pierre d’Ascq, Saint – Sebastien d’Annappes, Sacre – Coeur de Flers Sart, Saint – Pierre de Flers – Bourg.

Repere istorice din Villeneuve d’Ascq

Castelul a fost construit în 1740, fiind o clădire cu o arhitectură simplă şi plină de distincţie. Rareori a fost locuit de către proprietari, familia Fourmestraux. Parcul din apropierea castelului a fost transformat într-un teren de golf, în clădire funcţionând şi un club de profil. Încăperile castelului au adăpostit o importantă galerie de artă cu tablouri semnate de către Van der Cruisse, pinacotecă distrusă de către armata germană în timpul primului război mondial.

Acest lăcaş de cult este cel mai vechi din Villeneuve d’Ascq, fiind ridicat în secolul al XIII-lea din piatră de calcar şi gresie. Numele său provine de la relicvele Sfântului Sebastian adăpostite în interiorul bisericii.

În Villeneuve d’Ascq există un foarte interesant muzeu al morilor, inaugurat în 1995. Într-o prezentare modernă, muzeul dezvăluie aspectele tehnice ale fabricării uleiului şi făinei. Morile expuse sunt construite în secolul al XVIII-lea. Vizitatorii găsesc aici toate informaţiile despre aceste pitoreşti utilaje agricole, având la dispoziţie broşuri publicitare, afişe, machete şi, bineînţeles, morile în mărime naturală.

Villeneuve d’Ascq – date statistice

–        Populaţie: 65.042 locuitori

–         Suprafaţă: 27,76 km pătraţi

–         Densitate: 2.868 locuitori/km pătraţi

–         Altitudine: 19 – 46 metri

–         Primar: Gerard Caudron

Oraşe înfrăţite cu Villeneuve d’Ascq

–         Iaşi (România)

–         Stirling (Marea Britanie)

–         Tournai (Belgia)

–         Chaidari (Grecia)

–         Leverkusen (Germania)

–         Raciborz (Polonia)

–         La Possesion (Reunion)

–         Gatineau (Canada)

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*