Optimism: 66% dintre ieşeni cred că Iaşul va fi Capitală Europeană a Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/04/2015

Marţi, 7 aprilie, la Palatul Roznovanu, Fundaţia academică Axis a prezentat rezultatele barometrului cultural care relevă principalii indicatori ai consumului cultural la nivelul municipiului Iaşi. Datele sondajului au fost prezentate de către conf. univ. dr. Adrian Netedu, la conferinţa de presă participând Florin Cântic, vicepreşedinte al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană şi Dan Doboş, actual director al fundaţiei.

_DOZ3679Ieşenii, optimişti
Studiul Fundaţiei Axis a fost efectuat în perioada 27 februarie – 1 martie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane şi reprezintă un instrument deosebit de util în estimarea percepţiilor ieşenilor vizavi de profilul cultural al Iaşului, demers necesar în elaborarea conceptului strategic de obţinere a titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Dintre rezultatele sondajului se detaşează informaţia că marea majoritate a ieşenilor percep Iaşul ca fiind un oraş eminamente cultural, având ca principal simbol Palatul Culturii. De asemenea, 66% dintre ieşeni sunt optimişti în privinţa şanselor oraşului de a câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii.

_DOZ3699Iaşul – oraş cultural, istoric, studenţesc
Dintre respondenţi, 87% știu despre faptul că Iașul se află în competiție pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar 95% sunt convinși că acesta ar avea de câștigat în urma eventualei desemnări.  Conform sondajului, manifestările culturale precum FIE ori FILIT au un grad de participare semnificativ. Manifestările culturale de masă cu cea mai mare priză la public rămân Sărbătorile Iaşului, Târgul Olarilor şi Noaptea Muzeelor. Componenta religioasă a unui eveniment continuă să fie cea de succes la public, interesante fiind şi procentele aproape egale din dreptul Universităţii “Al. I. Cuza” şi Mitropoliei ca simboluri culturale ale oraşului Iaşi. După opiniile ieşenilor, un brand al Iaşului trebuie să ţină cont de triada: cultură, istorie, oraş studenţesc. Conform sondajului, dacă Iașul ar fi un personaj, acesta ar fi descris ca inteligent, cultivat, agreabil, atractiv, dinamic. Sondajul mai arată că frecventarea librăriilor şi bibliotecilor are o cotă scăzută, în detrimentul vizionării programelor de televiziune şi accesării internetului. “Acest studiu a evaluat care este nivelul de percepţie al cetăţenilor faţă de oferta culturală şi reprezintă un element esenţial pentru elaborarea strategiei noastre culturale”, a declarat Florin Cântic, vicepreşedintele Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*