Opera – spectacol în aer liber la încheierea stagiunii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/06/2012

Opera Naţională Română Iaşi îşi încheie stagiunea cu un concert extraordinar – Coruri Celebre din opere – duminică, 1 iulie, de la ora 20.00, în Grădina Publică Palas.

Vor interpreta orchestra, corul și corul de copii Juniorii Operei, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.
Dirijor cor Mirel Azamfirei
Dirijor Juniorii Operei Raluca Toma

La fel ca şi cvartetele de coarde, ariile din opere, simfoniile şi alte forme asemănătoare de manifestare muzicală, corurile din opere devin în acest spectacol un gen de sine stătător care focalizează o mare parte a energiei asupra vocii umane. Această energie nu este propagată singular, ci printr-un corp comun format din două entităţi diferite – cor şi orchestră.

Unele opere au rămas în amintirea posterităţii datorită unor arii îndrăgite (Rigoletto – La donna e mobile, Turandot – Nessun dorma, Carmen – Habanera sau aria Toreadorului). Şi în cazul corurilor situaţia devine aceeaşi, unele opere rămânând în atenţia publicului datorită faimei căpătate de aceste momente muzicale dedicate personajului colectiv (Freischütz – Corul vânătorilor, Faust – Corul soldaţilor, Nabucco – Corul sclavilor evrei etc.).

Un alt pas important este cel al integrării nou-înfiinţatului cor de copii „Juniorii Operei”, care vor interpreta două momente „deliciose” din opera Carmen de Georges Bizet: Corul de copii din Actul I şi ultimul cor din Actul al IV-lea. În acest ultim moment se vor uni cele două coruri pentru a interpreta în original partitura lui Bizet – probabil una din ocaziile unice în România de a asculta acest melanj între corul de copii şi corul de adulţi, exact aşa cum a fost tălmăcit de compozitor.

Dorim ca această seară să aducă puţin câte puţin din grandoarea scenei operei prin implicarea fastuoasă a peste 180 de muzicieni care vor fi prezenţi pe scena Filarmonicii „Moldova” Iaşi. Totuşi, pe lângă muzicienii de pe scenă există oamenii „din umbră” – dirijorii corurilor, Mirel Azamfirei şi Raluca Toma – a căror importanţă covârşitoare este reflectată direct proporţional cu numărul celor ce iau parte activ într-o gală de asemenea factură. (Gabriel Bebeşelea, Dirijor)

Programul cuprinde:

1. Giuseppe Verdi – Aida
Marş Triumfal şi cor Act II
2. Aleksandr Borodin – Cneazul Igor
Dansurile polovţiene
3. Carl Maria von Weber – Der Freischütz
Corul vânătorilor
4. Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta (Mireasa vândută)
Corul Proč bychom se netĕšili (Să ne bucurăm şi să fim veseli) Act I
5. Giuseppe Verdi – Nabucco
Corul sclavilor – Va, pensiero
6. Richard Wagner – Der Fliegende Holländer
Entreacte şi Corul marinarilor Act III
7. Giuseppe Verdi – Ernani
Corul Evviva! Beviam!
8. Giuseppe Verdi – Il Trovatore
Corul ţiganilor
9. Charles Gounod – Faust
Corul soldaţilor
10. Georges Bizet – Carmen
Prelude (Uvertura)
11. Georges Bizet – Carmen
Avec la garde montante… – Corul „Juniorii Operei

12. Georges Bizet – Carmen
Les voici! Voici la quadrille! – cu participarea Corului „Juniorii Operei”

Comments

comments3 Comentarii

  1. Ilinca

    mda, pacat de Cneazul Igor… l-ati cantat in japoneza, baieti?

  2. Ilinca

    rectificare : l-ati cantat in japoneza, fetelor? 😀

  3. Silviu

    Minunat spectacolul. Sa mai fie spectacole din astea, lumea sa vada ca exista si alta muzica in afara de manele si altele ca astea…..
*