Omagiu lui Grigore Vieru, poetul care ne apără

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2011

Conceput ca un dialog cultural Chişinău-Iaşi, Festivalul Internaţional de Poezie Grigore Vieru s-a desfăşurat în zilele de 26-27 octombrie la Chişinău şi 28-29 octombrie la Iaşi, vechea capitală a Moldovei.

Simpozioane la Chişinău

În prima zi a festivalului, la Chişinău, oficialităţi şi oameni de cultură au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. A luat cuvântul viceprimarul Nistor Grozavu, care a subliniat semnificaţia evenimentului, afirmând că Grigore Vieru este cel care a adus limba română la loc de cinste în casa Basarabiei. De la Riga, Letonia, a fost prezent poetul Leons Briedis care, în 1968, a tradus în letonă o carte de versuri a lui Grigore Vieru. „Aceasta a fost prima carte de versuri a poetului apărută peste hotare”, a menţionat el. Au mai luat cuvântul Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, scriitorul şi editorul ieşean Daniel Corbu, unul dintre organizatorii festivalului, poetul Nicolae Dabija, soţia regretatului scriitor – Raisa Vieru ş.a., iar elevii de la Şcoala primară nr. 83 „Grigore Vieru” din Chişinău au prezentat un recital de versuri din creaţia marelui poet. Simpozionul „Grigore Vieru – poet al spaţiului românesc” a deschis cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional de Poezie “Grigore Vieru”, ediţia a III-a, Chişinău – Iaşi, 2011. În cadrul acţiunii culturale a fost vernisată o expoziţie de carte, grafică, afişe, manuscrise şi fotografii ale lui Grigore Vieru. O carte bibliografică despre Grigore Vieru, prezentată publicului, a fost îngrijită de colectivul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”. Scriitorii şi traducătorii prezenţi la simpozion au prezentat rapoarte şi alocuţiuni pe tema creaţiei poetului Grigore Vieru.

Recitaluri de poezie la Iaşi

A doua parte a festivalului s-a desfăşurat la Iaşi, în zilele de 28 şi 29 octombrie. La ceremonia de deschidere care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Iaşi au participat academicieni, poeţi din ţară şi străinătate, oficialităţi locale, reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Episcopiei Romano-Catolice şi cunoscutul actor Dorel Vişan. După alocuţiunile invitaţilor, a fost organizată o ceremonie de depunere de coroane la statuia poetului din Parcul Copou. Sâmbătă, începând cu ora 10, Casa Pogor a găzduit lansări de carte, vernisaje şi momente poetice, iar de la ora 17.00, la Ateneul Tătăraşi, actorul Dorel Vişan a susţinut recitalul „Litanii pentru orgă”, urmat de Gala Premiilor acestei ediţii. Festivalul a fost organizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi, Asociaţia Culturală „Feed Back” Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei – Institutul de Filologie, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul Românii de Pretutindeni, cu sprijinul Primăriei Iaşi şi al Primăriei Chişinău. Iniţiatorul  şi coordonatorul manifestărilor a fost poetul Daniel Corbu, devenit recent director interimar al Muzeului Literaturii Române Iaşi.

E-o linişte iubirea?

E-o linişte iubirea?

Mi-s pletele albite.

Şi tulbure mi-e somnul

Ca între două pite.

Nu ştiu: răsare iarba,

Mai curg pe văi izvoare ?!

Departe eşti de mine

Cum Luna e de Soare.

Pier stele neatinse.

Noi stele se vor naşte.

Am cunoscut durerea,

Nu am ce mai cunoaşte.

De unde

De unde ştii, mamă,

Cum arătai tânără,

Când nu ţi-ai întipărit

Pe nici o poză chipul;

Când nu te-ai uitat

În oglindă nicicând;

Când apa

Peste care te aplecai

Era plină mereu de cămăşi;

Când a zilei oglindă

Zăcea bucăţi …

Vreau să te văd

Vreau să te văd, femeie,

Sau vino să mă vezi,

Mi-e dor de iarba crudă

A ochilor tăi verzi;

De-a tale negre gene

Ce tremură uşor

Ca aburul de ploaie

Deasupra codrilor.

Vreau să te văd, bărbate,

Sau vino să mă vezi,

E timpul coasei, iată,

În ochii mei cei verzi.

Coseşte, hai ca iarba,

Cu rouă şi cu stea,

Mai deasă şi mai verde

Să crească-n urma ta.

Grigore Vieru


Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*