Omagiu adus poetului Mihai Eminescu în Parcul Copou

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/01/2018

Primarul Mihai Chirica a participat luni, 15 ianuarie, la manifestările aniversare organizate în Parcul Copou, dar și la Colegiul „Mihai Eminescu”, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la nașterea poetului național.

„Care este modul cel mai potrivit de a-l celebra astăzi pe Mihai Eminescu? Acela de a sprijini oamenii de valoare, cultura și instituțiile de cultură, pentru a reface cât mai rapid prestigiul cultural al Iașului – orașul atât de iubit de către Eminescu!

Dacă vrei să schimbi în bine o societate, investești masiv în cultură. Investiția în cultură, adică slujirea valorilor universale, nu numai că ne-ar asigura supraviețuirea ca neam, chiar și în cele mai grele timpuri, ci ne-ar obliga să devenim mai buni, mai drepți, dar și mai critici la cele ce se petrec în jur. De ce și-ar dori politicienii de azi astfel de oameni? Istoria ne-a învățat că masele ignorante sunt cel mai ușor de condus, pentru sunt capabile să creadă orice minciună le servește clasa politică.

Vestea bună este că, în ultimii ani, parcă în ciuda guvernanților, Iașul a înregistrat un vizibil reviriment economic, aspect care ne-a permis să alocăm mai mulți bani domeniului cultural. Vestea rea este că modificările aduse de guvern codului fiscal lovesc dramatic în bugetele locale, privând autoritățile locale de posibilitatea de a crea un plan mult mai amplu de a investi în cultură.

Nu degeaba exprima Eminescu atâta dispreț pentru acei politicieni care se credeau buricul pământului, care puneau interesele de grup deasupra binelui general, care-și băteau joc de cultura națională și de personalitățile ei. Azi, i-am uitat de mult pe acei politicieni, în vreme ce Eminescu a devenit nemuritor! E cea mai frumoasă răzbunare a istorie.

De Ziua lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, și în anul Centenarului Marii Uniri, mi-aș dori ca România să ajungă să dețină cât mai repede o clasă politică responsabilă, capabilă să înțeleagă cât de importantă este cultura unui popor! Adică o elită patriotică, legitimă și puternică!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*