Oficial: Spitalul Regional de Urgenţă va fi construit în Moara de Vânt!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/11/2016

Spitalul Regional de Urgenţă de la Iași va fi construit în zona Moara de Vânt. Decizia este finală, ea fiind anunţată de către primarul Mihai Chirica, în urma unei întrevederi cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi cu oficiali ai Autorităţii Aeronautice Civile Române.

copy-of-macheta-spital-regional

„Alături de domnul Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, am fost vineri, 28 octombrie, la Bucureşti, în special pentru discuţii cu reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile şi ai Ministerului Sănătăţii. Am vrut să lămurim şi dacă sunt sau nu inconveniente, plecând de la disputele pe marginea amplasamentului Spitalului Regional de Urgențe. Concluzia a fost una pur tehnică. Zona unde va fi construit spitalul se află la 2,2 kilometri de zona I de protecţie a Aeroportului. Mai mult, terenul propus se află pe partea cealaltă a dealului faţă de Aeroport, sub coama dealului. Nici nu se vede din stradă. Spitalul va fi construit după un model suedez, secţiile fiind repartizate în trei module, de patru, cinci, respectiv șase niveluri, conectate de un corp central. Conform discuţiei avute cu reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile, putem construi în anumite zone până la 12-15 niveluri. Aşadar, construirea spitalului nu va afecta în niciun fel activitatea Aeroportului”, a anunţat edilul.

Darea în funcţiune a spitalului s-ar putea face în 2020.

2.500 de locuri de muncă

Pentru acest obiectiv, municipalitatea a alocat un teren de 23 hectare între strada Moara de Vânt şi bulevardul C. A. Rosetti, la aproximativ 300 de metri de bulevard. Pentru spital vor fi suficiente 10 – 12 hectare, existând astfel posibilitatea unei viitoare extinderi. Forma spitalului, asemănătoare cu cea a unui terminal de aeroport, va permite extinderea prin construirea de noi module şi prelungirea corpului central. În total, spitalul va dispune de 750 – 780 de paturi. În cadrul acestuia ar urma să lucreze aproximativ 2.500 de cadre medicale.

„Spitalul va avea şi secţie de arşi. Dacă spitalele regionale ar fi fost construite atunci când s-a spus că vor fi construite, cazul Colectiv ar fi arătat altfel. Se puteau distribui 60 de oameni între spitale”, a spus Mihai Chirica.

Acesta a precizat care sunt următorii paşi care trebuie făcuţi. „Decizia privind dezmembrarea unui teren de 10 – 12 hectare şi Hotărârea de Consiliu Local privind transmiterea acestuia în proprietatea statului le vom transmite Ministerului Sănătăţii. Cei de la minister vor face memorandumul în vederea iniţierii Hotărârii de Guvern, care va fi iniţiată de către Ministerul Dezvoltării. După finalizarea acestui pas, cele două ministere se prezintă în faţa Comisiei Europene pentru obţinerea finanţării. Beneficiarul fondurilor este Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Mihai Chirica.

Investiție de 150 – 200 milioane de euro

Suma necesară pentru construirea spitalului ar urma să se ridice la 150 – 200 milioane de euro. Din total, 50 milioane de euro vor fi asiguraţi de Comisia Europeană, iar alte 50 milioane de euro dintr-un credit contractat de Guvern la Banca Europeană pentru Investiţii. Restul fondurilor ar urma să fie asigurat tot de Guvern, prin bugetul de stat. Edilul a menţionat că în zona spitalului vor fi construite mai multe facilităţi conexe activităţii sanitare, respectiv locuinţe pentru rezidenţi sau centre de cercetare.

„Avem solicitări din partea Mitropoliei pentru un campus, dar şi din partea celor de la Colegiul Wurmbrand, tot pentru un campus. Noi, la rândul nostru, am discutat cu cei de la Universitatea «Al. I. Cuza» şi Universitatea Tehnică pentru înfiinţarea unui campus IT”, a mai spus primarul.

Cum va fi asigurat accesul

Pentru asigurarea accesului la spital, urmează să fie construit un drum de acces din bulevardul C. A. Rosetti. Pacienţii proveniţi din judeţul Botoşani vor putea fi aduşi la spital direct pe DN24, dinspre Ştefăneşti, şi vor intra direct pe bulevardul C. A. Rosetti. Pacienţii din celelate judeţe ale Moldovei vor fi aduşi pe şoseaua de centură până la Leţcani. De acolo, ambulanţele vor urma drumul strategic prin Bogonos, până la Vânători, de acolo intrându-se pe bulevardul C. A. Rosetti.

Drumul judeţean 248B Leţcani – Bogonos – Horleşti este realizat din beton, fiind circulabil, dar în condiţii neadecvate transportului bolnavilor. Primarul a precizat că drumul va fi reabilitat, pentru a fi adus la un nivel corespunzător. Reabilitarea ar urma să se facă de către Consiliul Judeţean, în cadrul masterplanului drumurilor judeţene.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*