Obiceiuri pascale româneşti

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/04/2012

În noaptea de Înviere mulţime mare de popor vine la biserică. Fiecare credincios poartă în mână o lumânare, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfintului Altar. Această lumânare este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulţi păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă şi o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz în casă. La sfârşitul slujbei, preotul împarte tuturor sfintele paşti, adică pâine sfinţită, stropită cu vin şi cu aghiazmă.

Ouăle roşii simbolizează mormântul purtător de viaţa al Domnului nostru Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morţi. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se întâlnesc unii cu alţii, creştinii îşi spun: “Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Aceste formule se folosesc numai patruzeci de zile, până la Înălţarea Domnului. Culoarea roşie a ouălelor simbolizează sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Pasca se coace de către gospodinele creştine numai o dată pe an, de Sfintele Paşti. Ea are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Având la mijloc o cruce, pasca este împodobită pe margini cu aluat împletit. În momentul în care se pune în cuptor, femeile de la ţară fac semnul crucii cu lopata pe pereţii cuptorului, spunând: “Cruce-n casă,/ Cruce-n piatră,/ Dumnezeu cu noi la masă,/ Maica Precistă pe fereastră”.

Despre originea pascăi există o legendă care spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a găzduit la un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără ştirea lor. Întrebându-l pe Hristos când va fi paştele, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pască.

După tradiţie, în familiile creştine se mănâncă în zilele de Paşti carne de miel.

Mielul îl simbolizează pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care S-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*