Oana şi Adeline, o vară indiană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/09/2016

Oana Chiuchiu şi Adeline Berea, licenţiate ale Facultăţii de Geografie şi Geologie din Iaşi, şi-au dorit să descopere culturi şi oameni noi, lucruri care să le hrănească pofta de explorare stârnită pe băncile Universităţii.

studente-india-2

Prin urmare, după discuţii cu prietenii, cele două tinere au hotărât împreună ca următorul pas necesar pentru dezvoltarea personală era o călătorie în India, incredibila țară în care totul este posibil. „Din cauza unor incidente petrecute în ultimii ani în India, emoțiile nu au ezistat să apară dar, cu toate acestea, nu ne-am schimbat decizia de a călători în acestă țară. Așadar, am aplicat pentru un proiect din cadrul organizației AIESEC(o organizație internațională a studenților), proiect care implica un voluntariat în cadrul unei grădinițe. Acolo am avut ocazia de a descoperi un sistem de învățământ diferit, unde copiii învățau să scrie și să citească începând cu vârsta de 2-3 ani, predându-li-se, în general, în limba engleză, iar activitățile desfășurate în cadrul grădiniței aveau la bază dezvoltarea creativității copiilor. Aceștia erau implicați în diverse activități care presupuneau interacțiunea cu animale domestice, jocuri de stimulare a inteligenței, practicau yoga, realizau și interpretau desene și erau încurajați să socializeze în cadrul unor festivaluri religioase, fiind asistați de părinti și profesori”, povestesc Oana şi Adeline.

oras-indian-2

Specific educaţional

Dincolo de activitatea în şcoală, cele două tinere au avut ocazia să cunoască îndeaproape viaţa socială din Bhubaneswar, oraşul în care şi-au petrecut o lună şi jumătate din şederea în India. “În timpul liber am avut ocazia să cunoaștem numeroși oameni, să ne împrietenim atât cu alți voluntari, care au aplicat pe diferite proiecte, cât și cu studenți implicați în organizația AIESEC Bhubaneswar. Participând la întâlnirile lor, am descoperit faptul că din organizație făceau parte oameni pasionați și implicați, alături de care am avut ocazia să fim prezente la o conferință organizată de ei, dar și la numeroase evenimente, cel mai important pentru noi fiind „Global Village”, eveniment care unea studenți de diferite naționalități și unde am avut ocazia să ne prezentăm țara. Bhubaneswar este un oraș universitar, astfel încât am intrat în contact cu numeroși studenți, iar în urma unor discuții cu aceștia am descoperit diferențe între sistemul nostru educațional și cel din India. Datorită faptului că India este împărțită în mai multe regiuni, aceștia vorbesc peste 20 de limbi, din acest motiv orele sunt susținute în limba engleză. Am fost surprinse să aflăm că în cadrul universităților se organizau interviuri pentru cei din anii terminali astfel încât, până la finalul facultății, majoritatea studenților aveau un loc de muncă asigurat”, detaliază cele două studente experienţa profesională din Bhubaneswar.

monumente-oras-indian

Farmecul Indiei

Programul de lucru flexibil le-a oferit Oanei şi Adelinei oportunitatea de a vizita diferite orașe și de a intra mai bine în contact cu cultura Indiei. “În ceea ce privește mâncarea, avem numai cuvinte de laudă. Ce-i drept, ne-a fost frică la început să încercăm preparatele lor, dar cu timpul am început să ne obișnuim cu pastele servite la micul dejun, extrem de picante bineînteles, cu orezul servit în fiecare zi în combinație cu diverse sosuri și legume, la fel de picante, cu băuturile lor mai dulci ca ciocolata, sau foarte sărate și cu ceaiurile lor clasice, cu lapte și mirodenii. Am fost norocoase să ne aflăm acolo în luna cu cele mai importante festivaluri, printre care: Ziua Independenței (15 august), Fesivalul Ganesh (9 – 15 septembrie), Raksha Bandhan (în care frații își promit protecție reciprocă), Eid (12 septembrie – sărbătoare musulmană, moment ce reprezintă finalul sărbătorii Ramadan). Chiar dacă religiile lor sunt diferite, aceștia se înțeleg și se respectă reciproc.

În urma acestei experiențe ne declarăm încântate că am avut ocazia să ajungem până acolo și, cu siguranță, am accepta imediat să plecăm din nou dacă am avea ocazia”, mărturisesc cele două tinere, cu gândul la o nouă aventură indiană.

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*