O sută de autobuze noi vor circula pe străzile Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/07/2017

Municipalitatea ieșeană este la un pas de reînnoirea întregului parc auto al Companiei de Transport Public (CTP). Licitația privind cumpărarea de autobuze noi, în baza creditului contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a fost finalizată, primarul Mihai Chirica anunțând astăzi, într-o conferință de presă, că semnarea contractului va avea loc zilele următoare.

„Procedura publică de achiziție privind utilizarea creditului BERD în vederea completării parcului de autobuze pentru municipiul Iași a fost finalizată. Un lucru important este faptul că ne-am propus să achiziționăm în jur de 75 de autobuze, dar am reușit să achiziționăm 88 de bucăți. Furnizorul va fi Anadolu Isuzu. În perioada următoare vom semna contractul și vom stabili graficul de furnizare. Primele autobuze vor sosi după trei luni de la data semnării contractului, iar următorul lot după alte trei luni. Având în vedere că avem 13 unități în plus, probabil perioada de furnizare se va prelungi și după cele șase luni menționate. După introducerea în exploatare a acestor 88 de autobuze, la care se adaugă cele 12 deja cumpărate anul acesta, adică 100 de autobuze noi, multe din autobuzele care circulă acum în Municipiul Iași și care nu corespund nici din punct de vedere tehnic și nici ecologic vor fi retrase din funcțiune și casate”, a declarat Mihai Chirica.

Garanția este de 24 de luni, societatea urmând a asigura partea de prevenție și planificare a mentenanței. Valoarea unui autobuz este de 774.801 lei, fără TVA.

„Toate autobuzele vor fi noi, dotate după ultimele normative tehnice în vigoare la nivelul Comisiei Europene. Sunt autobuze Euro 6, complet climatizate, dotate cu sisteme de acces pentru persoane cu handicap, sisteme de supraveghere video, elemente de ticketing și toate celelalte sisteme de informare a publicului în interiorul mijlocului de transport, dar care permit informației și în stațiile de așteptare. Pe lângă autobuze, furnizorul va asigura și sisteme de numărare a călătorilor, sisteme de supraveghere suplimentare, atât în interiorul, cât și în exteriorul autobuzului”, a mai spus Mihai Chirica.

Mijloacele de transport în comun vor avea podeaua joasă, acces pentru persoane cu dizabilități și spațiu rezervat pentru scaun. De asemenea, vor avea aer condiţionat în salonul de pasageri și în cabina conducătorului auto. Cumpărarea noilor autobuze este posibilă graţie acordului de împrumut privind reînnoirea întregului parc auto al Companiei de Transport Public SA semnat în decembrie 2016 între Primăria Municipiului Iaşi şi BERD. Suma pe care o a împrumutat-o Municipiul Iaşi este de aproximativ 15 milioane de euro, cu aceşti bani urmând a fi cumpărate autobuze noi, cu norma de poluare Euro 6. Împrumutul are o perioadă de grație de doi ani și o perioadă de rambursare de 10 ani.

Comments

comments

Categoria: RATP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*