O nouă reușită a alpinistului ieșean Bogdan Musteață

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/07/2018

Alpinistul ieșean Bogdan Musteață a cucerit cel mai înalt vulcan din Asia, vârful Damavand (Iran – 5.671 metri). Reușita, care a avut loc marți, 17 iulie, vine după ce în luna ianuarie ieșeanul a ajuns pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud.

 

„În ziua de vârf, ascensiunea a început la ora 4.30. După parcurgerea unei diferențe de nivel de peste 1.400 de metri, cucerirea vârfului a avut loc la ora locală 11.00. Ultimii 300 de metri din partea superioară a conului vulcanic, cu cratere secundare care emană gaze sulfuroase, au constituit porțiunea cea mai solicitantă a ascensiunii din cauza cantității reduse de oxigen, cât și a prezenței hidrogenului sulfurat. Expediția și-a atins scopul prin reușita ascensiunii încă a unui vulcan din circuitul 7 Vulcanoes și, în același timp, a constituit proba de anduranță și acumulare de experiență în vederea viitoarelor ascensiuni din circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits”, a declarat Bogdan Musteață pentru Curierul de Iași.

Această nouă reușită a fost obținută ca membru al Altitude Expedition Team, divizia de munți înalți a Clubului Sportiv Montan Altitudine, fiind însoțit de Ioan Bâca, Adrian Tînjală și Ovidiu Popescu. Alpiniștii au fost sprijiniți în acest demers și de către I. R. Iran Mountaineering & Sport Climbing Federation. Expediția s-a desfășurat într-un an jubiliar, în 2018 fiind aniversați 175 de ani de la prima ascensiune a muntelui Damavand.

Bogdan Musteață este membru al Federației Române de Alpinism și Escaladă.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*