O mare provocare: Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/03/2014

Iaşul s-a înscris în ambiţioasa competiţie de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Provocarea, cea mai importantă a Iaşului cultural de astăzi, are nevoie de implicarea întregii comunităţi, fiind importante proiectele locale care să ne remarce în faţa celorlalte oraşe aspirante din România. Curierul de Iaşi vă prezintă detaliile competiţiei şi beneficiile pe care titulatura europeană le poate aduce municipiului. Materialul a fost pus la dispoziţie de Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

Pentru Iaşi, obţinerea titlului a devenit, oficial, proiectul cultural prioritar al oraşului, în jurul căruia va fi construit brandul oraşului Iaşi, indiferent de rezultatele competiţiei. Iasi CCE 2021 va fi conceput, coordonat şi implementat de organizaţia neguvernamentală cu acelaşi nume, Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, în strânsă legătură Primăria Iaşi, cu întreaga comunitate ieşeană, cu ambasadorii proiectului şi cu reprezentanţi ai factorilor de decizie şi ai principalelor instituţii culturale, precum şi cu operatorii din sectorul cultural şi creativ.

10 oraşe
Subiectul s-a transformat într-unul de interes general, dar informaţiile despre implicaţiile, mizele şi desfăşurarea acestui proiect pentru fiecare concurent în parte sunt mai puţin generoase şi nu întotdeauna foarte bine documentate. De aceea, o serie de lămuriri despre ce înseamnă sau ce ar putea însemna pentru fiecare dintre noi viaţa într-o viitoare capitală culturală europeană, ar putea fi un punct de plecare în construirea acestui proiect.

Până în prezent, 10 localităţi din România – Alba Iulia, Arad, Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Sfântu Gheorghe şi Timişoara – au făcut primii paşi pentru a obţine această titulatură. Recent, oficiali ai Bucureştiului şi-au manifestat interesul de a concura pentru râvnita distincţie, stârnind un val de polemici.

Din 1985
Capitala europeană a culturii este un titlu conferit de Uniunea Europeana (UE) unuia sau mai multor oraşe pentru un an şi este una dintre cele mai cunoscute iniţiative ale UE. Oraşul desemnat Capitală Culturală Europeană organizează timp de un an o serie de evenimente culturale cu o puternică dimensiune europeană care care subliniază bogăţia, diversitatea şi trăsăturile caracteristice comune ale culturilor europene.

Programul Capitală Culturală Europeană a început în anul 1985 (la iniţiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al Culturii), iar până în prezent 48 de oraşe au primit această distincţie. Începând din 2007, programul a cuplat câte un oraş din ţările Europei occidentale cu altul din ţările central şi est-europene. România a fost, prin Sibiu, prima ţară care a participat la o asociere de acest tip.

Beneficii
Datorită experienţelor de succes pe care l-au avut în trecut oraşele devenite pentru an CCE, Uniunea Europeană a decis continuarea programului şi a stabilit procedurile de funcţionare şi selecţie până în anul 2033. Programul „Liverpool 2008” a avut un venit total de 130 de milioane de lire în şase ani, cel mai mare dintre toate oraşele care au beneficiat de acest titlu până astăzi. 200 de proiecte culturale găzduite de Linz în 2009 au generat 7.700 de evenimente, au implicat 5.000 de artişti şi au dus la lărgirea paletei PIB-ului regional cu 8,4 milioane euro. La Sibiu, în 2007, programul CCE a triplat numărul de turişti şi a contribuit la dublarea bugetului local general în doar doi ani.

Alături de Grecia
Comisia acordă oraşelor desemnate (începând cu 2010) şi un premiu „în onoarea Melinei Mercouri”, cu condiţia ca oraşele să fi respectat angajamentele luate în etapa selecţiei şi să fi acţionat conform recomandărilor comitetelor pe parcursul etapelor de selecţionare şi monitorizare. Acest premiu este acordat la câteva luni după începerea evenimentului şi are o valoare simbolică de 1,5 milioane euro.

Procedura de nominalizare se ghidează după principiul rotaţiei, ceea ce înseamnă că fiecare din ţările membre ale Uniunii Europene pot propune una sau mai multe capitale culturale în anul stabilit pentru fiecare în parte. Conform calendarului stabilit de Comisia Europeană, România va da a doua capitală culturală europeană în anul 2021, alături de Grecia.

Selecţia
Procesul de selecţie a oraşelor candidate începe cu minim şase ani înainte de anul programat pentru titlu şi are două etape: preselecţie şi selecţie finală. Din momentul apelului la proiecte lansat de statul respectiv, oraşele înscrise în concurs au la dispoziţie 10 luni pentru pregătirea dosarului de candidatură. Juriul are libertatea de a alege un număr de două sau mai multe oraşe care se vor înfrunta în finală şi va acorda alte 10 luni pentru îmbunătăţirea proiectelor pe baza recomandărilor.

În cazul României, deschiderea oficială a competiţiei se va face în anul 2014, iar numele oraşului care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană va fi anunţat în 2016. Din momentul desemnării oficiale a proiectului câştigător, oraşul în cauză va avea 4 ani la dispoziţie pentru a pregăti agenda anunţată.

Criteriile de evaluare care constituie grila de selecţie sunt împărţite în şase categorii: strategia pe termen lung, capacitatea de a produce rezultate, conţinutul cultural şi artistic, dimensiunea europeană, implicarea publicului, gestionarea.

Tendinţa generală este să se acorde mai multă atenţie efectului de pârghie al iniţiativei în ceea ce priveşte stimularea creşterii şi a dezvoltării urbane pe termen lung, dimensiunii europene a evenimentului, precum şi calităţii conţinutului cultural şi artistic în cursul anului respectiv.

003 - Panorama Barboi, Europa, Petre Andrei

Cum funcţionează Iaşi 2021
În acest context, Iaşi 2021creează cadrul pentru a fi elaborate şi puse în practică măsuri şi mecanisme de dezvoltare socială şi urbană bazate pe cultură, este parte din strategia pe termen lung a municipiului şi va reuni manifestările artistice de înaltă ţinută care vor fi parte din programul de candidatură (2014-2024). Aşadar, Iaşi 2021 este o oportunitate pentru oraşul nostru de a se dezvolta în plan social, economic, educativ, turistic prin intermediul culturii (DEZVOLTARE).

Titlul de CCE va oferi Iaşului şansa de a se prezenta lumii întregi prin elementele sale de unicitate, prin bogăţia culturală, umană şi prin resursele sale creative (PROMOVARE). Iaşi 2021 este şi ocazia să ne IMPLICĂM, să amenajăm ORAŞUL, să-i dăm noi funcţionalităţi prin pregătirile pentru obţinerea titlului CCE 2021 (IMPLICARE).

Propuneri din partea ieşenilor
Iaşi 2021 le dă ieşenilor oportunitatea de a face mai mult şi de a accepta provocarea de a se implica într-un proiect care poate rescrie istoria culturală a oraşului. Cei care vor să răspundă la această invitaţie pot susţine Iaşi 2021 Capitală Culturală Europeană prin idei, prin acţiune, sau prin suport economic.

Cei care au propuneri care pot îmbogăţi agenda culturală a oraşului îşi pot transforma ideea într-o schiţă de proiect şi pot trimite un e-mail la adresa contact@iasi2021.ro. Echipa Iaşi 2021 le va acorda consultanţă gratuită de management de proiect şi finanţare şi îi va ajuta să o pună în aplicare.
Cei care vor să participe activ la construcţia proiectului Iaşi 2021sunt bineveniţi în comunitatea IDEATOR 2021 şi în programul de voluntariat pentru proiectele desfăşurate sub egida Capitală Culturală Europeană.

Contact direct
Proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană poate fi susţinut şi economic prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, prin sponsorizări sau pur şi simplu prin participarea cu resurse (spaţii, logistică, expertiză, informaţii etc) pentru evenimente de anvergură.
Pentru orice sugestie, propunere, întrebare, ieşenii au la dispoziţie adresa de e-mail contact@iasi2021.ro sau pot veni direct la sediul Fundaţiei, din Piaţa Unirii, pentru a discuta direct cu membrii echipei de proiect.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*