O incitantă carte despre fotbalul ieşean va fi lansată astăzi la Clubul Junimea – Scriptor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2018

Clubul de promovare a lecturii, cărţilor şi dialogului „Junimea – Scriptor” organizează miercuri, 7 noiembrie 2018, de la ora 16.16, la BCU/Fundaţiile Regale Ferdinand I, sala Bogdan Petriceicu – Haşdeu, a 115-a ediţie din seria întâlnirilor săptămânale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri.

Evenimentul va prilejui lansarea volumului “Istorie şi “istorii” în Copou”, de Vasile Arhire.

“Vasile Arhire recidivează editorial probând aceleași știute virtuți ale condeiului gazetăresc, alături de seriozitatea și profesionalismul care l-au caracterizat din totdeauna. Adună între aceste două coperți mărturii unice, investigând cu rară tenacitate în lumea mirabilului  „a fost odată” al fotbalului ieșean. Ca și spectacolul teatral, cel fotbalistic are viață scurtă; un meci revăzut pe ecran, cu scorul deja știut și cu vibrația trăirilor tribunei stinsă, n-are cum atinge nici pe departe temperatura emoției evenimentului petrecut în direct. Iar dincolo de dreptunghiul gazonului, în planul al doilea, mai deloc expus public, se petrec sumedenie de alte întâmplări, repede și firește blurate de uitare. Meciul rămâne străfulgerarea explozivă de vârf, dar viața cea adevărată a fotbalului este mult mai complexă decât s-ar crede, la fel de agitată pasional, și, în felul ei, tot o confruntare: a sportivului cu sine însuși, a grupării cu virtuțile și imperfecțiunile fenomenului, a balansului dintre rigoare și întâmplare, cu necesara implicare a valorilor eticii sportului. Amândouă planurile sunt generos luminate de această carte-martor ce reînvie vibrant momente pasionale unice, revelând totodată ceea ce nu s-a bănuit că s-ar afla în spatele cortinei. Cunoaștem destine, rechemăm bucuria succeselor, retrăim amarul înfrângerii, participăm din nou, intens afectiv, la derularea „istoriilor din Copou” relatate chiar de eroii lor. Și sportul ieșean, și publicul larg, meritau revelatoarea carte datorată lui Vasile Arhire”, a declarat scriitorul Mircea Radu Iacoban.

 

Volumul va fi prezentat de Mircea Radu Iacoban şi Vasile Simionaş. Amfitrionii evenimentului vor fi Simona Modreanu şi Lucian Vasiliu, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*